Dawno nie miałam okazji dołączyć do Piekarni Amber :)
Ale w końcu się udało :)
W całym domu pachnie piwem i cebulą - nietypowy zapach dla świeżego chleba...
Bo chleb nietypowy - z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia.
Przepis do wspólnego pieczenia wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary.
Miałam tylko jedną butelkę piwa - przepis zmodyfikowałam dla tej ilości piwa.
Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam inaczej niż Beata. Dzień przed pieczeniem : zaczyn o godz 20.00, Dzień pieczenia : ciasto właściwe 9.00, przełożenie do foremek 18 – 19. pieczenie ok 21 – 23. Piekłam moim sposobem: 15 minut z parą w 240 stopniach, uchylić drzwiczki i wypuścić parę, 15 minut - 220 stopni, 15 minut 200 stopni, wyjmujemy z foremek i 10 minut w 180 stopniach - chleb popukany od spodu ma wydać głuchy dźwięk.
Przepis cytuję za Beatą, w nawiasach moje proporcje.
składniki na 2 bochenki
zaczyn (P.K. używa nazwy zakwas)200 g mąki żytniej razowej typ 2000180 g wody60 g zakwasu (P.K. używa nazwy starter)ciasto właściwe
800 g mąki żytniej typ 720 [620 g]650 ml piwa pszenicznego [500 ml]350 g zaczynu (P.K. – zakwasu) [270 g]2 cebule20 g soli (2 łyżeczki) [15 g - 1 i 1/2 łyżeczki]przygotowanieciasto właściwe
zaczyn (zakwas)Dzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas (starter) z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc – 8 – 12 godzin
W dniu pieczenia. Zaczyn (zakwas) jest gotowy gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.Do dużej miski odważyć 350 [270] g zaczynu (zakwasu). Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek – keksówek, wysmarowanych masłem (20 x 11cm) [u mnie wyłożone papierem do pieczenia]. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.Piekarnik rozgrzać do 220 st C [u mnie 240 stopni].Wyrośnięte chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza.Piec ok 45 – 50 minut. Upieczone chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Chleb pyszny - polecam :)
Zdjęcia robiła Agata z bloga Pożeracze Czasu.
- Chleb można zobaczyć też tutaj:
- Apetyt na smaka
- Bochen chleba
- Codziennik kuchenny
- Gotuj zdrowo! Guten Apetit!
- Konwalie w kuchni
- Kuchennymi drzwiami
- Kuchnia Gucia
- Kulinarne przygody Gatity
- Leśny Zakątek
- Moje male czarowanie
- nie-ład mAlutki
- Notatki kulinarne
- Ogrody Babilonu
- Para w kuchni
- Polska zupa
- Smakowity chleb
- Stare gary
- W poszukiwaniu SlowLife
- Zacisze kuchenne
Fantastycznie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńWspaniale wnętrze i skórka.
Cieszę się, że udało Ci się dołączyć do Lutowej Piekarni.
Warto dołączyć do lutowej piekarni, chleb znakomity!
OdpowiedzUsuńFajnie, że piekłaś z nami :)
Pozdrawiam
Piękny miąższ. Aż chce się patrzeć na te dziury.
OdpowiedzUsuńSkórka wygląda bardzo chrupiąco, smakowity!
OdpowiedzUsuńZapach świeżego chleba to jest to "co tygryski lubia najbardziej" - piękny bochen. Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe dziury!
Pięknie Ci się upiekł, wygląda bardzo apetycznie. Dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, piękne dziurki :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.
Bardzo sympatyczna sesja tego apetycznie wyglądającego chleba. Pozdrawiam Ala z Podhala
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny chleb - nam też bardzo smakował. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńFajnie, ze udało Ci się dołączyć, piękny chleb, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGratuluję smakowicie wypieczonej skórki i dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń