Przepyszna sałatka od Asi z Kwestii Smaku.
Kilka razy robiłam sama, a teraz zrobiłyśmy razem z Agatą na wspólne śniadanie.
Zdjęcia od Agaty, przepis od Asi :)
Składniki
4-6 porcji
- 1 brokuł
- 8 jajek
- puszka kukurydzy
- 2 główki mini sałaty rzymskiej
- sól i pieprz
Sos Cezara:
- 12 łyżek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru przez 4 minuty, po ugotowaniu przelać zimną wodą na sitku.
- Jajka w temperaturze pokojowej zalać ciepła wodą, zagotować, gotować 5 minut, zalać zimną wodą, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
- Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać, ułożyć na dnie miski.
- Składniki sosu zmiksować blenderem.
- a sałacie ułożyć brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara.
Wygląda rewelacyjnie! My w szybkapizza.pl preferujemy kuchnię włoską, ale na widok tej sałatki po prostu robimy się głodni. Wygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie. Szkoda tylko, że na sos potrzeba tyle składników i trochę czasu. Można kupić jakąś gotową jego wersję choć podobną w smaku? :)
OdpowiedzUsuń