Szwedzkie bułeczki kardamonowe w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie według przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Szwedzkie bułeczki kardamonowe
Składniki na 17 sztuk:530 g mąki pszennej chlebowej - u mnie białą orkiszowa250 ml mleka90 g cukrupół łyżeczki soli100 g masła, roztopionego i przestudzonego12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych7 g kardamonu, zmielonegoMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokąta po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie poniżej (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).Po wyrośnięciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!Nadzienie kardamonowe:100 g masła, w temperaturze pokojowej100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)1.5 łyżki zmielonego kardamonuWszystkie składniki utrzeć/zmiksować.Syrop cukrowy:70 ml wody1 łyżka golden syrupu*Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.Cukier kardamonowy:50 g cukru1 łyżka zmielonego kardamonuSkładniki wymieszać.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody z 60 g cukru, do rozpuszczenia się cukru.Smacznego :-).
We wspólnym pieczeniu wzięły udział:
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Fajnie że udało Ci się dołączyć i to na pieczenie takich pysznośći, dziękuję i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję, choć moje pieczenie odbyło się trochę wcześniej :) Następnym razem stawiam się punktualnie o czasie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Bułeczki super wyszły. Jeszcze mnie brakuje na Twojej liście;-)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCudne bułeczki. Dawno nie robiłam, a z wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ci wyszły, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuń