Miały być pyszne, dla mnie za słodkie i bez wyrazu...
Chociaż miłośnikom białej czekolady bardzo zasmakowały....
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
- 2 szklanki ½ płatków owsianych - u mnie błyskawiczne
- 1 ½ szklanki migdałów ze skórką
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ szklanki brązowego cukru - Demerara
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki posiekanej białej czekolady - u mnie 200g
1. Rozgrzać piekarnik do 190 °C. Blachę do pieczenia wyłożyć najlepiej matą silikonową ( ja wyłożyłam papierem).
2. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze, przesypać do miski. Migdały posiekać blenderem na dość duże kawałki (u mnie to nie wyszło - dokończyłam nożem).
3. Masło ubić z cukrem mikserem. Dodać jajka i wanilię, zmiksować krótko. Dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wsypać białą czekoladę i migdały.
4. Układać kulki wielkości orzecha włoskiego na blasze, lekko spłaszczyć.Piec przez 4 minuty, obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Środki ciastek powinny być miękkie, ale nie lepkie lub surowe.
5. Wystudzić całkowicie na kratce i przechowywać w szczelnym pojemniku.
4. Układać kulki wielkości orzecha włoskiego na blasze, lekko spłaszczyć.Piec przez 4 minuty, obrócić i piec przez kolejne 5 minut. Środki ciastek powinny być miękkie, ale nie lepkie lub surowe.
5. Wystudzić całkowicie na kratce i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Właśnie piję kawę i jem drożdżówki z jagodową konfiturą.Ale Twoje ciasteczka tak by mi tu pasowały!
OdpowiedzUsuńchetnie bym schrupala takie pyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam trzy rzeczy.. ciasteczka. płatki owsiane. i białą czekoladę.
OdpowiedzUsuńna takie ciasteczka nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką białej czekolady, zdecydowanie kocham tę ciemną, ale ciastek bym skosztowała.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Looks gorgeous! I'm glad you tried them! :) You can decrease the sugar depending on how sweet your white chocolate is.
OdpowiedzUsuńowsiane z białą czekoladą... niczego więcej nie trzeba...
OdpowiedzUsuńpiękne wyszły. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńtylko chrupać.
OdpowiedzUsuń