Składniki
na 1,5 kg
1 łyżka soli,
1 litr wody do obgotowania grzybów
1 cebula
ZALEWA :
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
ZALEWA :
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik.
kilka ziarenek ziela angielskie,
kilka liści laurowych,
pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik.
Grzyby oczyścić, wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować 15 minut, osączyć na sicie.
Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, dodać liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
Ostudzić, włożyć do słoików, wypełniając słoiki do 3/4 wysokości.
Ocet zagotować z solą i cukrem.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy około 20 minut.
Ostudzić, włożyć do słoików, wypełniając słoiki do 3/4 wysokości.
Ocet zagotować z solą i cukrem.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy około 20 minut.
Smacznego :)
Lubię marynowane grzybki!
OdpowiedzUsuńMoja mama w tym roku sporo ich zrobiła:)
Pozdrowienia:)
jestem wielką miłośniczką takich grzybków :)
OdpowiedzUsuńmarynowane grzybki to ja kocham nad życie. obie nieco ostrzejszą zalewę. niestety został mi tylko jeden słoik (jakoś nie mogłam się opanować i pozostałe 7 już przejadłam)
OdpowiedzUsuńTydzien temu zrobilam grzybki marynowane i po jakim czasie mozna sprobowac,bo juz nie moge sie doczekac :-)
OdpowiedzUsuńJa bym już spróbowała...
OdpowiedzUsuń