Przepis z 10 numeru Mojego Gotowania.
Makaron pyszny, lekki, a jednocześnie sycący...
Składniki:
500g różnych grzybów
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
400g makaronu wstążki
pęczek natki pietruszki
1/2 cytryny
2 łyżki masła
4 łyżki startego parmezanu
Grzyby obrać i oczyścić. Pokroić na kawałki. Mocno rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Po kolei wrzucać na patelnię grzyby - gdy się podsmażą, posolić do smaku. Doprawić szczyptą pieprzu. Obrane ząbki czosnku pokroić w plasterki i dodać do grzybów. W posolonej wodzie ugotować al dente makaron (ok 5-6 minut). Natkę pietruszki posiekać (odłożyć trochę do posypania). Dodać sok z cytryny. Pod koniec smażenia położyć na grzybach masło pokrojone w kostkę i zdjąć patelnię z ognia. Dodać rawie całą natkę pietruszki, zamieszać. Skropić na wierzchu odrobiną soku cytrynowego. Dodać 2 łyżi świeżo startego parmezanu, dokładnie wszystko wymieszać. Łyżką cedzakową do długiego makaronu przełożyć kluski na patelnię wraz z odrobiną wody, w której się gotowały (makaron będzie wtedy błyszczący i nie będzie się kleił).
Podawać podgrzany makaron z sosem, posypany posiekaną natką pietrszki i resztą tartego parmezanu.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
oraz:
nigdy nie łączyłam grzybów z makaronu.a propozycja kusząca;)
OdpowiedzUsuńPyszne! Połączenie grzybów i makaronu zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńJa kilka dni temu robiłam ze spaghetti- z własnego przepisu.
Ale chętnie przygotuję Twoją wersję.
Gdy mam grzyby i zastanawiam się, co z nimi zrobić, zawsze wygrywa risotto. Polecam! Chociaż z makaronem też lubię.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wstążki, duzo bardziej niż cienkie spaghetti. I grzyby... ja chce taki makaron! :)
OdpowiedzUsuńmakaron z grzybami zjadam bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńmakaron z grzybami... uwielbiam! mmmm... rewelacja. na dodatek z leśnymi. wspaniałośc...
OdpowiedzUsuńto są zdecydowanie moje smaki :-)