Ciasto pojawiło się jednocześnie na wielu blogach.
Historia ciasta opisana jest tu.
Smak jest ciekawy przez dodatek soli.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, tylko jagody opadły na dno...
Składniki:
2 kubki + 1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
16 łyżeczek miękkiego masła - dałam pół kostki (100 g)
3/4 kubka brązowego cukru
1/2 kubka cukru (białego)
3 duże jajka
kubek pełnego mleka
1/2 kubka jagód
Posypka:
1/2 kubka jagód
1/4 kubka cukru kryształu
1/2 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnym naczyniu ubić na puszystą masę masło z cukrami, ubijać dalej dodając po 1 jajku.
Zmniejszyć obroty, wsypać połowę mąki (cały czas ubijając), dodać połowę mleka, wsypać resztę mąki, dolać resztę mleka.
Delikatnie wmieszać jagody, wylać do naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego mąką.
Jagody wymieszać z cukrem i cynamonem, posypac ciasto.
włożyć do piekarnika na 45-50 minut.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz