Tort Asi z Kwestii Smaku.
Tort lekki, pyszny, smak chałwy przełamany smakiem wiśni.
osobiście dałabym więcej wiśni.
Składniki na 1 biszkopt (należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić):
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 czubate łyżki mąki pszennej
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do tortownicy o średnicy 26 cm: masło do posmarowania i bułka tarta do posypania
do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 i 1/2 szklanki wrzątku, ostudzonej - ja z tej kawy wykorzystałam połowę.
Masa chałwowa i wiśnie:
• 40 dag masła
• 40 dag chałwy waniliowej
• wymieszane: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni
Dekoracja: 1/2 ciemnej czekolady, startej
Przygotowanie:
- Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
- Masa chałwowa: Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
- Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.
- Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.
Bardzo mi się ten tort podoba :)A połączenie chałwy i wiśni wydaje mi się wprost idealne :)
OdpowiedzUsuńjaki dostojny ten tort
OdpowiedzUsuńjaki sliczny! i tak elegancki:))
OdpowiedzUsuńwczoraj miałam ogromną ochotę na chałwę
OdpowiedzUsuńzjadłam cała
waniliową
wiśnie uwielbiam
lekko kwaśne
o pięknym kolorze
zachwycający ten tort!
Ale zdjęcie! Mega mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńja za chałwą nie przepadam, ale Twój tort wygląda tak apetycznie, że chyba zrobie mamie niespodziankę i zrobię jej ten tort (Ona uwielbia chałwę) :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie. Bardzo lubię chałwę, dodanie wiśni, które przełamią jej obezwładniającą słodycz jest świetnym pomysłem.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wytwornie. Kiedyś jadłam jakieś ciasto (z białym biszkoptem) z masą chałwową i bardzo mi smakowało. Zapiszę sobie to na jakąś ważniejszą okazję :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj ten tort tacie na urodziny, bo już miałam dość tych kupnych, mdłych śmieci.. i powiem wam, wyszedł zajebisty:D pychota!
OdpowiedzUsuńśliczny robiłam kiedyś podobny i muszę koniecznie powtórzyć
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTort rzeczywiście był pyszny, a zdjęcia robił solenizant :)
Umarłam ze szczęścia - TORT CHAŁWOWY !!!! To spełnienie marzeń !!!
OdpowiedzUsuńMyślę o innowacji tortowej na święta,do tej pory zawsze piekłam wspaniałe orzechowe i zapragnęłam zmiany.Ten przepis brzmi świetnie,ale wydaje się być bombą kaloryczną i cukrową i dlatego zrezygnuję.
OdpowiedzUsuńWitam,piekny tort!!!Mam pytanie:czy te proporcje wystarcza na duza,prostokatna blache,czy bedzie ich za malo?dzieki,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńtrzebaby przeliczyć powierzchnie blachy.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Dla tych,ktorzy chcieliby upiec w duzej prostokatnej formie;masy z tych proporcji wystarczy na przelozenie i wykonczenie pod warunkiem,ze beda 3 placki a nie 4,reszta tez w sam raz.Robilam z 1 biszkoptu orzechowego przekrojonego na pol i 1 cienki kakaowy,wyszlo super,pozdr.
OdpowiedzUsuń