Zupa wiśniowa to jedna z moich ulubionych letnich potraw.
Składniki:
1,5 kg wiśni
15 łyżek cukru
3 litry wody
cynamon
goździki
śmietanka kremówka
Szklankę wiśni odłożyć na później, resztę zagotować z wodą, cukrem, kawałkiem cynamonu i kilkoma goździkami. Gotować 15 minut, wyjąć cynamon i goździki, zupę zmiksować. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do zupy. Włożyć odłożone wiśnie, zagotować.
Zupę można jeść na ciepło i na zimno.
Ja podaję z makaronem i kleksem bitej śmietany posypanej szczyptą cynamonu.
Smacznego :)
Juz dawo nie jadlam zupy wisiowej... Ten "lecacy" cynamon pieknie sie prezentuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper propozycja:) nigdy nie jadłam takiej zupy ale wyglada przepieknie:) i to osttanie zdjecie bardzo mi sie podoba:))
OdpowiedzUsuńja bym sobie zjadła taką ale z czereśni, wiśnie są dla mnie za kwaśne, a cukry nie używam ;)
OdpowiedzUsuńLubimy,.luubimy:)
OdpowiedzUsuńjeszcze makaronik i jak u babci:)
Zupa była pyszna ciepła, a jeszcze lepsza na drugi dzień prosto z lodówki...
OdpowiedzUsuń