Weekendowa piekarnia #38 - Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami



Zrobiłam..
Znowu po terminie...
Ale warto było...
Chlebek pyszny, lekki, ładnie wyrósł, i te orzechy...

Przepis cytuję za Anią:

Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami
(na zakwasie)

zaczyn:
100 gr mąki pszennej chlebowej
60 gr wody
20 gr zakwasu (pszennego w przepisie oryginalnym)

ciasto właściwe:
275 gr mąki pszennej chlebowej
125 gr mąki pszennej razowej
270 gr wody
25 gr miękkiego masła
10 gr soli
7-8 gr świeżych drożdży
zaczyn
60-65 gr orzechów laskowych
60-65 gr suszonych śliwek (np. kalifornijskich), grubo pokrojonych

Mieszamy składniki zaczynu aż się dobrze wymieszają - powstanie bardzo gęsta masa. Przykrywamy i zostawiamy na 12-16 godzin.
Zanim weźmiemy się do wyrabiania ciasta należy wyprażyć orzechy - w tym celu nagrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 C i wysypujemy orzechy (całe) na blachę. Wkładamy do piekarnika (środkowa półka) na 8-12 minut. Później po wystudzeniu skórka powinna bardzo łatwo schodzić, wystarczy potrzeć kilka orzechów między dwoma dłońmi. Same orzechy powinny być lekko brązowe z wierzchu. Tak wyprażone orzechy dadzą bardzo piękny aromat naszemu chlebowi.
Gdy mamy gotowy zaczyn mieszamy składniki ciasta - zostawiamy na razie osobno orzechy i śliwki dodamy je później - tuż przed końcem wyrabiania. Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Będzie ono trochę luźniejsze, czym nie należy się przejmować, gdyż orzechy i śliwki przyjmą część wilgoci. Pod koniec wyrabiania dodajemy orzechy ze śliwkami i wyrabiamy jeszcze krótko do ich równomiernego wymieszania się.
Zostawiamy ciasto przykryte do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny.
Jeśli ciasto wyrasta godzinę to nie musimy go składać, jeśli ma wyrastać 1 1/2 godziny to składamy je raz po 45 minutach.
Kształtujemy bochenek i dajemy do wyrośnięcia do koszyka lub przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami). Tutaj Hamelman pisze, że można z powodzeniem upiec z tego przepisu bułki - wtedy dzielimy ciasto na przykład na 8 części, kształtujemy bułki i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Tak przygotowany chleb / bułki powinny wyrastać około 1 godziny.
Nagrzewamy w międzyczasie piekarnik do 235 C i gdy chleb jest gotowy wkładamy go do piekarnika i pieczemy z parą. Po 15 minutach skręcamy temperaturę do 215 C i pieczemy dalsze 25-30 minut.
Gotowy chleb studzimy na kratce.




3 komentarze:

  1. Niewazne kiedy, wazne ze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno ,bardzo piękny bochenek i jakie ma śliczne nacięcia :)))
    Bardzo się cieszę ,że tak smakuje
    p.s dopisałam do podsumowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :)
    Chleb wyszedł rzeczywiście bardzo ładny..
    I pyszny - szczególnie te orzechy...

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (4) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (6) Ambasador (1) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (8) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (11) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (2) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (5) biała czekolada (18) biała kiełbasa (4) białe wino (6) białka (9) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) bób (2) brandy (2) Brazylia (1) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (8) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brukselka (1) brzoskwinie (7) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) bułeczki (39) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) buraczki (8) cappuccino (1) cebula (38) chałka (4) chałwa (3) charlotte russe (1) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (92) chlebek (1) chlebek turecki (1) chłodnik (3) choinka (1) chrzan (7) chutney (3) ciasta (2) ciasteczka (23) ciastka (1) ciasto (77) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (2) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) clafoutis (1) colesław (1) cukier (3) cukinia (14) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (2) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (36) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (27) dietetycznie (2) długie pieczenie (1) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (6) drożdże (32) drożdżowe (1) drożdżówka (3) drożdżówki (3) drób (5) drugie śniadanie (1) durszlak (2) dynia (21) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) gołąbki (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (4) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (13) impreza (2) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (30) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (10) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (3) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (3) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (3) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (16) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (5) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (10) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia francuska (2) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia regionalna (1) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia szwedzka (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (10) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (6) latte (1) leczo (1) lemon curd (6) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) liście wiśni (1) Litwa (2) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (7) mak (15) makaron (18) Makłowicz (1) makowiec (3) malibu (2) malinówka (1) maliny (16) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (13) masło (4) masło orzechowe (2) maślanka (6) matjasy (1) mazurek (7) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (16) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (6) migdały (13) miód (9) mirabelki (2) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) młoda kapusta (1) moqueca (1) morele (14) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (22) musaka (1) musztarda (8) nagroda (2) naleśniki (4) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (11) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parówki (3) parzucha (1) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (7) pate fermentee (1) pavlova (1) pączki (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) pędy sosny (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (15) pieczeń (1) pieczona ryba (5) pieczone warzywa (1) piegus (1) Piekarnia (1) Piekarnia Amber (3) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (4) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) po japońsku (1) podpłomyki (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (4) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (30) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (2) risotto (1) rodzynki (19) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rosół (1) rossiysky (1) rozmaryn (6) rożki (1) różowy (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) salami (1) sałata (5) sałatka (26) san francisco (1) schab (6) schab po mazursku (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (28) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (5) sękacz (1) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) smalec (1) smarties (1) smoothie (1) soczewica (3) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (6) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (3) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szałwia (1) szarlotka (5) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (2) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) Śląsk (2) śledzie (9) śledź (5) śliwki (20) ślub (1) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (18) święta (41) tagliatelle (1) tahini (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (3) torcik (5) tort (29) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) tuńczyk (4) Turcja (1) twarożek (4) twaróg (25) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (10) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) wędzonka (2) Węgry (2) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (49) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (15) wiśnie kandyzowane (1) Włochy (7) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (14) wypiekanie na śniadanie (6) wyróżnienie (1) wytrawne (1) zabaglione (1) zakwas (38) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (10) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (55) zupa krem (15) zupa owocowa (1) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żółtka (4) żurawina (15) życzenia (2)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj na tym blogu