Wcześniej robiłam eksperymentalny likier truskawkowy.
Wykorzystałam metodę w przypadku wiśni.
Składniki:
3 kg wiśni na sok
500 g cukru
2 litry spirytusu
3 kg wiśni
cukier do smaku
2 laski wanilii
Z wiśni i cukru zrobiłam sok w sokowniku.Wlałam go do dużego słoja, dolałam spirytus.
Do tej mieszanki włożyłam wanilię i tyle wiśni, ile się zmieściło w słoju - słój jest chyba 8-litrowy.
Na razie czekamy.. Około 4 tygodni..
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
Ja też czekam i zamawiam butelkę tego wyśmienitego trunku! :D Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię wiśniówką :D
OdpowiedzUsuńA ja jestem ciekawa efektu ...
OdpowiedzUsuńRóżne wiśniówki robiłam, ostatnio mi nie wychodziły...
w/g mnie wiśnie zasypać cukrem i zostawić aż puszczą sok,całość robimy oczywiście w dymionie.Po pewnym czasie korkuje dymion rurką fermentacyjną i czekam na pierwsze bąbelki i trzymam tak długo aż nie wyczuje zapachu wina.Zalewam 70 procentowym alkoholem.Po około dwóch tygodniach zlewam i zostawiam w świętym spokoju najlepiej do świąt.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam kilka lat z rzędu i szczerze POLECAM...
OdpowiedzUsuńDuży słój,
2,5 - 3 kg dorodnych wiśni z pestkami
1 litr spirytusu
1 kg cukru
Wszystko wsypać do słoja, postawić na widocznym miejscu, aby pamiętać i codziennie potrząsać do rozpuszczenia cukru. Gdy cukier się rozpuści wstawić w ciemne miejsce i czekać ok. 3 - 4 m-cy.
Nalewkę zlać do butelek, zakorkować, zalakować i odstawić.
Wiśnie wydrylować, część w zakręconym słoiku wstawić do lodówki, do wykorzystania do deserów, tortów, lodów...
Pozostałe wydrylowane wiśnie maczać pojedynczo w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie i kłaść pojedynczo na papierze do pieczenia w celu wystygnięcia. Po wystygnięcie zebrać wiśnie w czekoladzie do słoika, puszki lub papierowego pudełka i wstawić do lodówki, aby czekolada nie zjełczała..... ale GWARANTUJE, że nie zdąży.... Wyśmienite na Boże Narodzenie... :)