Jak robiłam pierwszy raz
struklji wiedziałam, że będzie drugi raz...
Teraz dla odmiany zrobiłam struklji z jagodami.
Składniki na ciasto (1 struklji):
1,5 kubka mąki
1 łyżka masła
łyżeczka soli
1 jajko (w temperaturze pokojowej)
6 łyżek letniej wody
Na farsz:
250 g twarogu wiaderkowego
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
20 dkg jagód
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z masłem, dodać sól, jajko i wodę. Zagnieść dość luźne ciasto.
Ugniatać jeszcze 20 minut. Zostawić pod przykryciem na godzinę lub więcej.
Ja zgniotłam ciasto na 2 struklji w maszynie do chleba na programie makaron (15 minut).
Zostawiłam na 15 minut - nie miałam więcej czasu...
Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować farszem, ciasno zwinąć. Farsz to twarożek wymieszany z żółtkiem i cukrem, na to wysypane jagody. Jako farsz użyłam ściereczkę zmoczyć, wyżąć, rozłożyć, posypać bułką tartą.
Roladę zawinąć ciasno w ściereczkę, zawiązać oba końce nitką lub sznurkiem.
Włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny na małym ogniu.
Po wyjęciu odwinąć ściereczkę, pokroić w 4 centymetrowe kawałki, postawić na sztorc i polać sosem, śmietaną, masłem...
OO ciekawe jest to ciasto:)
OdpowiedzUsuńMnie, to nie dziwi że był drugi raz, bo i na tym też się nie skończy :) Bardzo apetyczne to zdjęcie :)))
OdpowiedzUsuńwow,swietnie sfotografowane,fajny przepis i ciekawa smaku jestem :)
OdpowiedzUsuńwszystko mi się w nim podoba
OdpowiedzUsuńpocząwszy od nazwy
i ten wygląd
trzeba spróbowac :-)
Pięknie się prezentuje. MNIAM!
OdpowiedzUsuńPyszne! :)
OdpowiedzUsuńMoże żona się skusi i zrobi kiedyś :D
Wow, jakie cudowne! Musi smakować świetnie!:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)