Ten przepis za mną chodził, aż trafił na sezon jagodowy.
Najpierw chciałam zrobić kołacz z jagodami i lemon curdem, potem przypomniałam sobie to ciasto...
Zrobiłam roladę, a potem nieopatrznie pocięłam ją na bułeczki..
Jagody wypłynęły, ale bułeczki i tak są pyszne.
Przepis na ciasto od Asi z Kwestii Smaku (ja zrobiłam z połowy porcji):
Składniki, 24 sztuki:
Ciasto na brioche:
• 2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 2 łyżki ciepłej wody
• 500 g mąki
• 50 g cukru
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 5 jajek
• 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego
Dodatkowo:
•3/4 kubka lemon curd
•300g jagód
Przygotowanie:
- Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
- Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
- Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować lemon curd na powierzchni ciasta, posypać jagodami. Tu zwinęłam delikatnie roladę, a ostatecznie pocięłam ją na 12 kawałków. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
- Posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z odrobiną soku z cytryny.
Piękne! Ciasto drożdżowe jest niezwyklke fotogeniczne. I na dodatek takie apetyczne... Prześlicznie Ci wyszły. Rumiane i pełne wszystkiego. M-m! :-)
OdpowiedzUsuń