Przepis ze strony Kuchnia Włoska
Ja zrobiłam z ciasta francuskiego, Farsz wyszedł trochę za mokry, ale ogólnie - OK :)
Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut 350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub filo) | |
Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cukinię kroimy w talarki, gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą, nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków, w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° Celsjusza około godziny. |
Oj, zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPrzymierzałam się do tego wypieku, ale nadmiar spraw rodzinnych wyłączył mnie na całą niedzielę, a dzisiaj to już inny smak mnie kręci :)
OdpowiedzUsuńale to smakowicie wygląda :) skocze tylko po ricotte i mam wszystko :)
OdpowiedzUsuń