Przepis niezawodnej Bajaderki.
Drożdżówka pięknie wyrosła, pachnie w całym domu...
Składniki :
zaczyn :
- 4 łyżeczki suchych drożdży [ lub 40 g świeżych ]
- pół szklanki letniego mleka
- pół szklanki mąki
- ćwierć łyżeczki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
- 50 g masła [ rozpuszczonego ]
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 100 g mocno rozgrzanego , roztopionego masła
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- śliwki - ok.20 sztuk [ u mnie mireabelki - nie liczyłam :) ]
Mleko wlać do dużej miski , dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę , cukier i wymieszać. Przykryć i odstawić, aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrami i cynamonem, zalać gorącym, stopionym masłem i wszystkie składniki dobrze połączyć.
Dużą blachę o wymiarach 43 x 30 cm posmarować masłem, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie [ ciasto będzie dość cienkie ] . Ułożyć rzędami połówki śliwek [ skórką do ciasta ] , posypać kruszonką [ głównie pomiędzy śliwkami ] , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec w temperaturze 180°C , aż ciasto lekko się zrumieni [ u mnie około 35 minut ] .
ale piękne kolory !
OdpowiedzUsuńJakie słoneczne ! Coraz bardziej lubię ciasta z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki to najbardziej uniwersalne ciasta ;) Pasują do nich każde owoce, są lekkie, puszyste i nie przesłodzone. Twoja ma piękny kolor. I ta kruszonka...
OdpowiedzUsuńo mniam! drozdzowych z mirabelkami jeszcze nie probowalam, ale pieknie wyglada:)
OdpowiedzUsuń