Po naszych imieninach i bardzo konkretnym jedzeniu ;) zachciało nam się czegoś lekkiego. Zainspirował mnie przepis z bloga "Kwestia Smaku" ale zmodyfikowałam go trochę, dostosowując do naszych potrzeb i do tego co akurat było w lodówce ;P
Składniki:
- 1 duża i 1 mała cukinia
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło i oliwa do smażenia
- 1,1 litra bulionu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Wlewamy 1 szklankę bulionu, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez ok 4 min od czasu do czasu mieszając. Wlewamy resztę bulionu i gotujemy przez ok 10 min.
Pod koniec gotowania dodajemy mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Zupę zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
Wymieszany jogurt z kilkoma łyżkami zupy ( dodawanymi wcześniej stopniowo do kubeczka z jogurtem) wlewamy do zupy. Całość miksujemy . Doprawiamy solą i pieprzem. Po dodaniu jogurtu już nie zagotowujemy.
Bardzo dobrze smakuje z grzankami z chleba razowego. (Pokrojone w kosteczkę pieczywo przyrumieniamy na blaszce w piekarniku;))
Pikne grzaneczki. Przepikne! :-D
OdpowiedzUsuń