W końcu zdążyłam z Weekendową Cukiernią w terminie :)
Przepis cytuję za Mafilką:
Jabłecznik Francuski:
- 75 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jaja
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne jabłka pokrojone w 'szesnastki' ok 3-5 średnich sztuk
- 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (ja dałam 12%)
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 170 stopni C. (z teromoobiegiem).
W misce utrzeć masło ze 100 gramami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dosypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 jaja. Ucierać aż masa będzie puszysta. Wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w szesnastki jabłka wyłożyc na ciasto i lekko docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika.
Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami. Piec dalej jeszcze ok 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można opruszyć cukrem pudrem.
Polecam i smacznego :-)
bardzo ładny i odpowiednio upieczony!
OdpowiedzUsuńJa swój troche przypiekłam ,ale i tak jest pyszny
no a mnie sie znowu nie udalo, choc jablecznik wyglada bosko i koniecznie musze go upiec! :-)
OdpowiedzUsuń