W domu pierś z kurczaka do wykorzystania, a na blogach akcja cukiniowa.
Zasięgnęłam porady google'a, i znalazłam przepis na Wielkim Żarciu.
Trochę przepis zmodyfikowałam, a właściwie sam się zmodyfikował, bo wlało mi się więcej pasty pomidorowej, dodałam też przyprawy zalegające na półce - czosnek suszony w płatkach i przyprawę do spaghetti Diavolo. Wyszło całkiem smaczne, chociaż troszkę zbyt wodniste (przez pomidory). Dość pieprzne, bo pieprzu też się trochę sypnęło. Zamiast farfali (kokardek) dałam makaron wyglądający jak falowane wstążki.
Składniki
1 podwojna piers z kurczaka
2 cukinie
200g farfalli
2 pomidory
2 zabki czosnku
4 lyzki pasty pomidorowej
1 duza cebula
parmezan lub mozzarella
oliwa
sol, pieprz, bazylia
2 cukinie
200g farfalli
2 pomidory
2 zabki czosnku
4 lyzki pasty pomidorowej
1 duza cebula
parmezan lub mozzarella
oliwa
sol, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania
Cebulke i czosnek drobno posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojona w kostke cukinie (nie obierac ze skorki jesli jest mala!).Przyprawic i dusic. Piers pokroic w kosteczke i podsmazyc, dodac do rondelka z cukinia, dolozyc obrane ze skorki i pokrojone pomidory oraz paste pomidorowa. Dusic ok.10 min.
Ugotowac farfalle. Podawac z potrawka posypana parmezanem lub z mozzarella wczesniej wmieszana w potrawke.
Świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń