Jeszcze jeden przepis na morele z wanilią ze strony www.apette.pl
Morele w syropie waniliowym
Składniki
- morele 1 kg
- woda 2 szklanki
- cukier 50 dag
- wanilia 4 laski
- sok z cytryny 1 szt
Morele umyć, skórkę naciąć na krzyż. Owoce zanurzyć w gorącej wodzie, po kilku minutach wyjąć i obrać. Każdą wypestkować, a połówki moreli ciasno ułożyć w słoikach. Z wody,wanilii i soku z cytryny ugotować syrop. Gorącym syropem zalać morele całkowicie. Słoik zamknąć, wstawić do garnka z gorącą wodą. Pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoik i postawić do góry dnem, ostudzić.
o qurcze ale apetyczny przepis:)) owoce i wanilie uwielbiam i jeszcze ten syrop, mniam!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Ciekawi mnie tylko czy później je się je tak prosto ze słoiczka czy jest może inny przepis na konsumpcję?
OdpowiedzUsuńMyślę, że możnaby zrobić jakiś deser warstwowy - z ciasteczkami i jogurtem, albo dodać do lodów, albo podać z bitą śmietaną i bezami...
OdpowiedzUsuńBędę myśleć, bo robiłam pierwszy raz ...