Szybki tort Rafaello



Teść ma urodziny 1 czerwca - w dzień dziecka..
Mieliśmy jechać jutro, ale okazało się, że dziecko ma zajęcia do wieczora - nie zdążylibyśmy...
chciałam zrobić tort z truskawkami, ale w niedzielę nie kupię ładnych, świeżych truskawek.

Szybki przegląd lodówki - jajka, śmietana, biała czekolada... I jeszcze wiórki kokosowe...


I już wiadomo - Rafaello !

Składniki:

biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru (165 g)
1 i 1/4 szklanki mąki (200 g)

krem:
800 ml śmietanki kremówki (30%)
3 białe czekolady
200 g wiórków kokosowych

do przełożenia w mojej wersji jeszcze dżem morelowy dla złamania smaku...

Przepis na biszkopt jest autorstwa Magdaleny Basset - opublikowy swego czasu na pl.rec.kuchnia. Od tego czasu biszkopt robię tylko z tego przepisu - zawsze wychodzi.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę 26cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - boków nie smarować.
Ubić białka mikserem, cukier wsypywać na 3 razy i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne i błyszczące.
Nadal ubijać, dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę, delikatnie wymieszać łopatka lub łyżką.
Przełożyć do formy, piec 35-45 minut.

Biszkopt wystudzić.

Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.


Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam białą herbatą z dodatkiem likieru morelowego.
Posmarować dżemem morelowym, nałożyć połowę śmietany.
Nakryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, posmarować dżemem (tu zapomniałam), posmarować śmietaną.
Schłodzić.
Na koniec można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.


49 komentarze:

  1. WYgląda fenomenalnie. Z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada :-) Ciesze sie ze znalazlam wreszcie sprawdzony przepis na ciasto rafaello :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgzdzam sie wyglada super wyprubuje go choc do mojej wersji postanowilam dodac dzem wisniowy wlasnej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dżemem wiśniowym też pewnie będzie pyszne....

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow, ależ ono pysznie wygląda Joasiu!:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ! Pani Joanno mam ogromną prośbę. Czy mogłaby Pani podać ilość składników do większej tortownicy niż 26 cm ? Muszę zrobić tort na urodziny męża, a z racji tego, że będzie dużo osób muszę mieć duży tort. Ten przepis strasznie mi się spodobał bo jest super szybki, a do tego tort jest piękny w swojej prostocie. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam ! Alicja

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :)
    Nie podała Pani wielkości tortownicy :(
    Najlepiej przeliczyć proporcje według średnicy tortu.
    Na 28 cm dałabym:



    biszkopt:
    6 jajek
    niepełna szklanka cukru (190 g)
    1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)

    krem:
    1000 ml śmietanki kremówki (30%)
    3 i 1/2tabliczki białej czekolady
    250 g wiórków kokosowych

    wykonanie tak samo, pieczenie biszkoptu 45 minut.

    Proszę dać znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję ślicznie ! będę go piekła dopiero za dwa tygodnie, ale napewno dam znać jak wyszło. Pozdrawiam ! Alicja

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam go na 5 urodziny synka wyszedł fenomenalnie ,bardzo ładnie wyglądał,migdały dałam po boku a na wierzch dałam czerwone wisnie w żelu wyglądał naprwde super a jak smakował....i jest naprawde łatwy w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  10. Biszkopt już upiekłam, jutro zrobię krem. A tort wygląda niesamowicie. Mam nadzieję, że mi wyjdzie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam. Zamiast migdałów dałam suszoną żurawinę, a dżem porzeczkowy. W życiu nie jadłam tak dobrego totru - oprócz mojego - bezowego. Przepis GENIALNY!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się, że smakowało :))

    OdpowiedzUsuń
  13. żadnego proszku do pieczenia do biszkoptu nie dodawać????

    OdpowiedzUsuń
  14. jutro i ja bede go robic na swoje 21 urodziny dam znac jak wyszlo:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czekam niecierpliwie na efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. taaaa, wygląda to moze i ładnie. Ale jakim cudem nie zważyć tej śmietanki z czekoladą? Gdy roztopiona masa z czekolady zastygnie nijak nie da sie tego połaczyc ze smietaną, jeśli jest gorąca (nawet lekko ciepła) wszystko się zważy. Bez sensu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kilka razy, nigdy się nie zważyło...
    Czekolada ma być tylko lekko przestudzona, dodajesz ją powoli ubijając jednocześnie śmietankę.

    OdpowiedzUsuń
  18. I ja zrobiłam , a do tej pory robiłam tylko ciasta z torebki ....Wszyscy sie zachwycali , solenizant szczesliwy ze mama zrobiła . Bardzo dziekuje za przepis ( mnie sie równiez nie zwazyło natomiast biszkopt mi tak pieknie wyrósł ze mogłamspokojnie 3 warstwy zrobic .

    Jeszcze raz dziekuje i wszystkim polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję :))

    Cieszę się, że smakowało...

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję :))

    Cieszę się, że smakowało..

    OdpowiedzUsuń
  21. Do biszkoptu mąka tortowa?

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak, może być tortowa - na pewno pszenna.

    OdpowiedzUsuń
  23. w tortownicy 26cm masy biszkoptowej było jakby za mało i mało urosła dlatego musiałem upiec jeszcze jeden żeby zrobić tort

    OdpowiedzUsuń
  24. WOW, przepis na biszkopt suuuper :D, pieknie wyrosl :), jeszcze tylko krem i mozna moj debiut w pieczeniu uznac za udany ;-) Dzieki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziękuję :)
    Polecam przepis na biszkopt rzucany na podłogę: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/02/biszkopt-rzucany-na-podoge.html

    OdpowiedzUsuń
  26. zważyło się wszystko....

    OdpowiedzUsuń
  27. Może krem z mascarpone ?
    Ubić mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i śmietanfixem - Biszkopt można przełoiżyć owocami i kremem, tylko to nie będzie rafaello...

    OdpowiedzUsuń
  28. zaczynam od nowa! ratunku! wskazowki do czekolady i bitej smietany

    OdpowiedzUsuń
  29. śmietana ubita na sztywno, czekolada rozpuszczona i trochę przestudzona.
    Pod koniec ubijania śmietany wlewać powolutku czekoladę, cały czas ubijając.... - tu przydałaby się trzecia rączka do nalewania czekolady....
    No i wiórki już tylko wmieszać w całość...
    Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  30. dziękuję za szybką odpowiedź. ciacho w lodówce. ile czasu potrzebuje, aby stężało?

    OdpowiedzUsuń
  31. Ile to ciasto może stać w lodówce chodzi mi o to czy śmietana się nie rozpłynie

    OdpowiedzUsuń
  32. Tort wyszedl pyszny. No jedynie biszkopt mi nie zabardzo urosl,ale to pewnie z mojej winy :) Ale jak na poczatkujaca w pieczeniu, calkiem niezle, narzeczony zachwycony i zadowolony z tej czesci "prezentu":)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale smakowicie wyglądają te wiórki z posypki

    OdpowiedzUsuń
  34. jak ja lubię migdały a polane karmelem....

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam ! zależy mi, aby tort wyszedł idealny . czy przed nałożeniem śmietany na biszkopt ona ma stać przez jakiś czas w lodówce ? czy od razu po ubiciu i zmiksowaniu z czekolada nakładać na biszkopt ?
    pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź, Agata.

    OdpowiedzUsuń
  36. Śmietanę nakładać od razu - cały tort może sobie postać w lodówce...

    OdpowiedzUsuń
  37. bardzo dziękuję , jest znakomity .:)

    OdpowiedzUsuń
  38. jak miksować żeby się nie ścieło po raz kolejni ?! ;(((

    OdpowiedzUsuń
  39. Do czekolady (lekko przestudzonej) dodawać ubitą śmietankę, cały czas ubijając mikserem.

    OdpowiedzUsuń
  40. Wlaśnie upiekłam biszkopt. Wszystko się udało poza tym, że niski..pewnie dlatego ze bez proszku do pieczenia. Uda mi się go przeciąć nicią ale nie będzie to to samo,co tu na zdjęciu. Dobrze znać ten przepis jako alternatywa do tradycyjnego.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Jak widać na zdjęciu - biszkopt nie jest jakiś super wysoki.
    Biszkopty zawsze piekę bez proszku.
    Polecam następnym razem biszkopt rzucany na podłogę - http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/search/label/biszkopt

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam czy gotowy kupny biszkop tez trzeba czyms nasaczyc?

    OdpowiedzUsuń
  43. Każdy biszkopt lepiej nasączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  44. aa dziękuje bardzo za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. No to teść był na pewno ukontentowany - tort prezentuje się anielsko :)))

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (4) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (6) Ambasador (1) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (8) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (11) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (2) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (5) biała czekolada (18) biała kiełbasa (4) białe wino (6) białka (9) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) bób (2) brandy (2) Brazylia (1) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (8) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brukselka (1) brzoskwinie (7) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) bułeczki (39) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) buraczki (8) cappuccino (1) cebula (38) chałka (4) chałwa (3) charlotte russe (1) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (92) chlebek (1) chlebek turecki (1) chłodnik (3) choinka (1) chrzan (7) chutney (3) ciasta (2) ciasteczka (23) ciastka (1) ciasto (77) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (2) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) clafoutis (1) colesław (1) cukier (3) cukinia (14) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (2) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (36) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (27) dietetycznie (2) długie pieczenie (1) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (6) drożdże (32) drożdżowe (1) drożdżówka (3) drożdżówki (3) drób (5) drugie śniadanie (1) durszlak (2) dynia (21) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) gołąbki (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (4) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (13) impreza (2) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (30) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (10) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (3) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (3) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (3) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (16) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (5) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (10) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia francuska (2) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia regionalna (1) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia szwedzka (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (10) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (6) latte (1) leczo (1) lemon curd (6) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) liście wiśni (1) Litwa (2) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (7) mak (15) makaron (18) Makłowicz (1) makowiec (3) malibu (2) malinówka (1) maliny (16) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (13) masło (4) masło orzechowe (2) maślanka (6) matjasy (1) mazurek (7) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (16) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (6) migdały (13) miód (9) mirabelki (2) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) młoda kapusta (1) moqueca (1) morele (14) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (22) musaka (1) musztarda (8) nagroda (2) naleśniki (4) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (11) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parówki (3) parzucha (1) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (7) pate fermentee (1) pavlova (1) pączki (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) pędy sosny (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (15) pieczeń (1) pieczona ryba (5) pieczone warzywa (1) piegus (1) Piekarnia (1) Piekarnia Amber (3) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (4) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) po japońsku (1) podpłomyki (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (4) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (30) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (2) risotto (1) rodzynki (19) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rosół (1) rossiysky (1) rozmaryn (6) rożki (1) różowy (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) salami (1) sałata (5) sałatka (26) san francisco (1) schab (6) schab po mazursku (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (28) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (5) sękacz (1) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) smalec (1) smarties (1) smoothie (1) soczewica (3) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (6) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (3) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szałwia (1) szarlotka (5) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (2) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) Śląsk (2) śledzie (9) śledź (5) śliwki (20) ślub (1) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (18) święta (41) tagliatelle (1) tahini (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (3) torcik (5) tort (29) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) tuńczyk (4) Turcja (1) twarożek (4) twaróg (25) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (10) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) wędzonka (2) Węgry (2) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (49) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (15) wiśnie kandyzowane (1) Włochy (7) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (14) wypiekanie na śniadanie (6) wyróżnienie (1) wytrawne (1) zabaglione (1) zakwas (38) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (10) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (55) zupa krem (15) zupa owocowa (1) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żółtka (4) żurawina (15) życzenia (2)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj na tym blogu