Pyszny, lekki tort z truskawkami - w sam raz na letnie popołudnie w ogrodzie...
Niestety, zdjęć środka nie udało mi się zrobić..
Składniki na biszkopt do tortownicy 26 cm:
- 7 jajek
- 1 i 1/8 szklanki cukru
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 2 kisiele cytrynowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kisiele wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Do nasączenia blatów:
- 250 ml zielonej lub białej herbaty (ostudzonej)
- 120 ml likieru cytrynowego lub limoncello
Wymieszać.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 śmietanfixy
- 1 szklanka lemon curdu
Dodatkowo:
- 600 g truskawek
- 400 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfixy
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. i śmietanfix Dodać serek mascarpone, lemon curd i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na 3 części. Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki herbaty i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 pokrojonych truskawek. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone . Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
Robi duze wrazenie ;) I ten kształt serducha.... bomba!
OdpowiedzUsuńPiękne serce z truskawkami. Bardzo podoba mi się masa z serem i lemon curd.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! :)) Ależ musi smakować!
OdpowiedzUsuńRewelka:)
Wystarczyły zdjęcia samego wierzchu, żebym się nieprzyzwoicie zaczęła ślinić do ekranu :P
OdpowiedzUsuńKurczę, to chyba jakiś masochizm oglądać tak piękne wypieki o tej porze :D
Tort wygląda pysznie! bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik...;)
OdpowiedzUsuńuroczy i do tego jeszcze ten kształt :)
OdpowiedzUsuńjuż sama nazwa i widok zachęca..
OdpowiedzUsuńGdzie te kisielki cytrynowe wtrynić?
OdpowiedzUsuńkisielki razem z mąką :)
OdpowiedzUsuńPiękny i w dodatku lemon curd. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńTorcik rewelacyjny, aż chciałoby się odrobinę, ślicznie też jest udekorowany !:)
OdpowiedzUsuńco tu taka cisza?
OdpowiedzUsuńurlop?