POZDROWIENIA Z TOSKANII
-
Kochani!
Nie, nie wracam do pisania, ale odzywacie się, niepokoicie, czy na pewno
wyszłam na prostą, brakuje Wam wpisów. Pomyślałam więc, że nie zostawi...
Stare stoliki nocne i lampy z nóg fortepianu .
-
Omiatam pajęczyny z bloga ! Dziś na tapecie lampy z nóg fortepianu i
stoliki nocne , wszystko to dostałam od dobrych ludzi , którzy wiedzą o
mojej słaboś...
Przenosiny na WordPressa
-
Agora zamyka Bloxa. Poniekąd jestem przyzwyczajony, bo kiedyś już Netia
zamykała Polbox, a Onet Republikę. Czas w miejscu nie stoi. Skorzystałem z
bloxow...
Pożegnanie
-
Moi drodzy, przyszedł czas pożegnania.
Jak być może zauważyliście, od jakiegoś czasu na blogu nie pojawiają się
nowe wpisy. Nic się nie stało. Życie biegni...
Bratki
-
Witam serdecznie...
W sobotę zakupiłam mnóstwo bratków.. Nie mogłam się zdecydować na jeden
kolor, aż trudno uwierzyć ile jest kolorów, kombinacji, więc wz...
Plac Grzegorza Ciechowskiego w Toruniu
-
*Plac przed wejściem do sali koncertowej na Jordankach w Toruniu będzie
nosił imię Grzegorza Ciechowskiego. Wszyscy toruńscy radni zaakceptowali
ten pomysł...
Szybki Szpil kwietniowy #1
-
Rozkminy blogera
Marzec nie był najbardziej owocnym miesiącem pod względem filmowym. W
zasadzie żyłam nieco jak roślina zastanawiając się czy ma sens da...
Koh Tao - Thailand
-
W ostatni dzień na Phi Phi, zdecydowałyśmy, że kolejnym naszym celem
będzie Koh Tao. Czekała nas długa, bo aż 16h podróż. Najpierw powrót do
Krabi, następ...
-
Patrzę na datę ostatniego wpisu: 8 marca 2014 !!
Co ja robiłam przez tyle czasu?
Wszystko. Czy może nic?
Co u Was?
Odkąd urodziła się Jagódka jestem c...
MONSTER HUNT (2015) 720p HDRip Subtitle Indonesia
-
Download Film Terbaru MONSTER HUNT (2015) 720p HDRip Subtitle
Indonesia - Subindomovie.com kali ini akan membahas Film Bioskop XXI
Terbaru Kesayangan anda ...
pożegnanie...
-
...z bloggerem :) To jest ostatni wpis na tym blogu. Opuszczam te zatęchłe
mury, przeprowadzam się, nareszcie! Od dziś odwiedzajcie mnie pod nowym
adresem...
Nearly Christmas...
-
Loire Valley wines, dressed for Christmas Mince pie tarts, mincemeat recipe
below I'm doing a wine pairing with a couple of Christmas dishes. First up
is o...
Kasia i Szymon – fotografia ślubna Gdynia
-
Ślub i wesele Kasi i Szymona odbyły się w lutowej, dość chłodnej aurze.
Mimo że pogoda była dość kapryśna, to impreza była gorąca i z przytupem
Ślub odbył ...
The River Locks
-
It's a popular trend in Poland (and indeed in other parts of Europe) for
couples to sign a padlock and lock it on a bridge. The trend has now
reached Toru...
Przestępca też filozof
-
www.filmzwiastun.pl Pisząc scenariusz do *Adwokata *Cormac McCarthy
musiał doskonale wiedzieć o tym, że każdy z nas ma swoje słabości. Dla
jednych będ...
Drewniane talerze
-
6 pięknych drewnianych talerzy z litego drewna na stojaku, na pewno
pięknie by wyglądały w naszej kuchni, tylko... zastanawiam się czy
potrzebujemy w k...
Lightroom Presets
-
Dla używających Lightrooma do obróbki, przygotowałem presety. Po szczegóły
zapraszam na stronę Delicious Presets – Lightroom Presets.
Wysokie grzadki
-
...z moich obserwacji i kilku lat uprawy w "wysokich/glebokich" grzadkch,
wynika, ze:*moj kregoslup "czuje" sie znacznie lepiej,*gleba i rosliny maja
wieks...
halloumi and fall vegetable roast
-
I realize, after 18 years as a part of it, that the rules of the food
internet in the week before the American cooking superbowl we call
Thanksgiving dic...
Chewy Molasses Cookies
-
Chewy molasses cookies are richly flavored with molasses and warm spices.
These old-fashioned cookies are the perfect recipe to add…
The post Chewy Molas...
Hasselback Potatoes
-
What a show-stopping side dish, hot and crisp like French fries,
oven-roasted like baked potatoes. The big surprise? Hasselback Potatoes are *visually
dist...
Buttermilk Mashed Potatoes
-
If you’re looking for a lighter side dish for the holidays, you’ll love
these creamy buttermilk mashed potatoes with fresh chives. Serve them with
Thanksgi...
Vanilice sa makom
-
Davnih dana za sve velike proslave obavezno su na stolu bili nekakvi
kolači sa makom, pored vanilica i šapica. Najčešće je to bila makovnjača
ili štrudl...
Sugar Cream Pie
-
Indulge in the silky, creamy delight of a classic sugar cream
pie—effortlessly simple and irresistibly delicious! Sugar cream pie, also
known as Hoosier ...
Jalapeno Bacon Creamed Corn
-
This Jalapeño Bacon Creamed Corn brings a smoky, spicy twist to traditional
creamed corn. Perfect for holiday gatherings, backyard barbecues, or
anytime ...
Turkey Stuffing Meatloaf
-
All of the flavours of a roast turkey with stuffing dinner in a super easy
meatloaf. Around this time of year I start thinking about roast turkey
dinners...
Whipped Brie
-
If you’re new to Whipped Brie – you’re in for a HUGE treat! This 1
ingredient appetizer (3-4 ingredients if you include the toppings) will
become your ne...
Hafer-Schwarzbrot (glutenfrei)
-
Categories: Brot
Tags: BuchweizenFlohsamenschaleglutenfreiKürbiskerneLeinsamenRübensirup
SakadaneSonnenblumenkerne
Erinnert ihr euch, wie ich schon bei di...
Classic Chunky Cranberry Sauce
-
Chunky cranberry sauce lovers, this one’s for you: with a thick and chunky
texture and the perfect balance of tart and sweet (well, I think it’s
perfect,...
Butter Cheese Cake
-
My friend once asked me "Can you stay still for 1 hour?"
And I said that it's not easy for me to do that, haha. I have so many
things that I want to do...
Pear Almond Tart
-
This Pear Almond Tart is the perfect fall dessert. With a buttery almond
filling and juicy pears, it’s a simple, […]
The post Pear Almond Tart appeared f...
Cranberry Brown Butter Blondies
-
This is the perfect pairing of a sweet, rich, brown butter blondie and the
tartness of rhubarb crisp (or cranberry crisp if you’re feeling festive)! I
gr...
Capón de Ahuyama (Stuffed Squash or Pumpkin)
-
[image: Capón de Ahuyama (Stuffed Squash or Pumpkin)|mycolombianrecipes.com]
Capón de Ahuyama is the perfect fall recipe, because is comforting and you
can...
Ябълков сладкиш на пластове
-
Сочен сладкиш с много ябълки, парченца шоколад и сушени кайсии. Подправен с
канела и кардамон е неустоимо ароматен и вкусен. Благодарение на богатия
п...
Muffin ai lamponi per il Club del 27
-
Riprendo con gioia e (speriamo tanto!) entusiasmo l'appuntamento con il Club
del 27, evento mensile della grande famiglia MTChallenge.
Questo mese il lib...
Tartelettes à la citrouille
-
Je partage avec vous aujourd'hui ma recette de tarte à la citrouille, plus
précisément tartelettes. J'ai réalisé 6 tartelettes et des sablés mais si
vous s...
Candy Corn Caramel Flan #HalloweenTreatsWeek
-
Candy Corn Caramel Flan is a classic flan where the candy corns are steeped
in the milk to add just a subtle flavor to the rich custard.
The post Candy C...
Начало октября на даче, часть вторая
-
Сегодня посмотрим на розы и сад за домом.
[image: _MG_1903.jpg]
Розы растут с молинией, она придает цветнику с Помпонеллой природный вид.
[image: _MG_1890...
Печенье из сухого завтрака
-
Сегодня будет еще один рецепт хрустящего печенья типа cookies. Здесь за
основу идут хлопья на завтрак: это могут быть кукурузные хлопья, воздушный
рис (к...
Gaštanové kocky so šľahačkou
-
Dcera mi pise: :"Mamka dakujeme za kolacik, je fantatasticky, pekne si ho
nafot a sup na blog" . Toto moje sup, sup trvalo mozno tri tyzdne :).
...
Musaka od kelerabe
-
*Kad god krenem da kucam novi post nakon duže pauze, ne znam odakle bih
krenula.*
*Bilo je turbulencija i spoznaja raznih sorti, u poslednje tri godine....
Summertime Sweets
-
Hey friends! I pulled together a bunch of sweet treats that would be
super fun served up this summer. Check these out if you are looking for a
cute tre...
Chess cake ☀️ Шах торта
-
Шах торта Тази торта съпътстваше всички наши празници. Приготвяше я баба
ми и винаги обираше всички овации. Беше ненадминат майстор! След нея май
никога н...
The Best Slushie Machine for Home Use
-
We all love frosty, colorful slushies to quench our thirst on hot, summer
days. But imagine being able to make your own frozen concoctions whenever
the cra...
French Toast Cubes with Salted Honey Custard
-
Happy June my dear friends! It’s wonderful to be back in the blog space,
and to bring you this new and *very* luscious recipe for French Toast
Cubes. Whe...
Telegram
-
В марте и апреле было это
Про ваниль https://t.me/yuliya_ataeva/801
Про жирный жир или как я дошла до жизни такой https://t.me/yuliya_ataeva/804
Про от...
Sourdough Bread
-
This is the recipe for the sourdough bread that I bake once or twice a
week. I’m continuously awestruck by the fact that a gorgeous, golden loaf
of bread...
Pancitos con mantequilla de ajo
-
Uno de los pancitos favoritos de mis hijos son estos bollitos con
mantequilla de ajo.
Sin duda, estos pancitos calientitos son irresistibles! Se puede...
Foolproof Chocolate Fudge
-
In my new cookbook, New England Desserts, I have a recipe for old-fashioned
chocolate fudge made with pure sugar, butter, and cream (and chocolate, of
cour...
-
*Наша перемога на Євробаченні!В страшний час це як промінь надії на велику
нашу перемогу. Фронтмент гурту Олег з нашого міста, тепер про Калуш знає
весь св...
Spring Vegetable Salad with Mint Pesto
-
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio.
Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse
urna nibh,...
Easy Watermelon Feta and Cucumber Salad
-
[image: Easy Watermelon Feta and Cucumber Salad]
It’s so hot all I can eat these days is watermelon salad.
Well… watermelon and anything smoothie like, a...
This feed has moved and will be deleted soon. Please update your
subscription now.
-
The publisher is using a new address for their RSS feed. Please update your
feed reader to use this new URL:
*http://oneperfectbite.blogspot.com/feeds/po...
Super Easy, Super Moist Chocolate Cupcakes
-
Easy to make, unusually moist chocolate cupcakes and no mixer required! No
eggs either, the recipe uses a combo of baking soda and vinegar for
leavening. ...
Grilled ratatouille with fried capers
-
[image: Grilled vegetable ratatouille with fried capers]
An easy spin on the classic vegetable ratatouille. No more soggy veggies!
The post Grilled ratatoui...
Leftovers à la française
-
In the family, we rapidly nicknamed my mother “la reine des restes” (the
queen of leftovers) because she’d make a point of keeping every scrap of
food, kee...
Συνταγή Ψωμιού Samosa
-
Tous σαμόσας (Samsa ou samoosa) Sont des galettes frites ou cuites au four
avec une garniture salée comme καρυκευμένες pommes de terre, oignons, pois,
le...
General Tso's Cauliflower and Tofu
-
[image: General Tso's Cauliflower and Tofu | Appetite for China]
Last summer I started teaching a Vegan Chinese Cooking class at Brooklyn
Brainery.
Ever...
Salsa muy picosa de chiles secos
-
Salsa de Chiles Secos En la casa nos gusta mucho el picante con la comida,
en la mesa, cuando nos sentamos a comer toda la familia, en el centro
siempre ha...
Sticky S'more Blondie Bars
-
It's been almost four and half years since I last posted but I these bars
were such a hit, I felt compelled to share the recipe. I hope you enjoy
them! Sti...
Vegan & Gluten Free Pan fried Tofu Kebab
-
If you are looking for a simple, easy, and obviously a gluten free and
vegan friendly starter then dont hesitate a second to check this post.
Tofu, you all...
Blood Orange and Almond Galette
-
As I’m writing this recipe, fluffy snowflakes are pouring from the sky at a
steady pace. Although pretty, it does take away most of the colour of the
world...
Maple Baked Beans
-
‘Tis the season for comfort food. I didn’t think I would be ready for
colder weather. But with the autumn colours finally starting to settle in,
I’m gettin...
A Mea Culpa, a Question, and a Bribe
-
Hey bakers and friends, Susan here. I know it’s been a while. I’ll cop to
having been off on extended frolics and detours, pursuing other Life Goals
and al...
Cooking at Home with Pedatha
-
Something I’ve been thinking about recently is how I push pleasure off. I
save “good” things for a special day, but no day ever seems special enough.
For e...
How To Make Waffles Without a Waffle Maker
-
You are caught in a dilemma. You want to make waffles for breakfast and
suddenly you remember that you don’t have a waffle maker. You are about to
give u...
Gefülltes Fladenbrot mit Merguez
-
Gestern waren wir wieder zu einem Cacheausflug Richtung Donau unterwegs.
Erfahrungsgemäß kommen wir dann mit gutem Hunger nach Hause, ewig lang will
ich al...
Anuncio World Bread Day 2017
-
Precalentad el horno - el 16 de octubre es el Día Mundial del Pan de nuevo!
Desde 2006 cada año cientos de bloggers de todo el mundo hornen pan para
este ...
Instant Pot: September Recipe Round Up!
-
We made it through the month of September! This month we got back into the
full swing of things in our kitchen, making quite a few amazing Instant Pot
reci...
Elisenlebkucken
-
It wouldn’t be Christmas without Lebkucken. Years living in Frankfurt
fueled my addiction for these wonderful German spiced cookies. You can find
a few var...
My most popular pumpkin recipes
-
Let's start with the most popular: Pumpkin Toaster Strudel. A shortcut to
this recipe is using pre-made puff pastry. Pumpkin french toast with salted
maple...
Peach Brown Butter Shortbread
-
Are you ready to please a crowd with this irresistible peach brown butter
shortbread? Go ahead, get your baking sheet out and your oven preheated.
Crun...
Roasted Garlic and Herb Flatbreads on the Grill
-
This is a sponsored post written by me on behalf of Red Star Yeast. As
always, all opinions expressed are entirely my own. Summer is here!
Huzzah! I’ve n...
Sautéed Morel Mushrooms and Fava Beans
-
Buttery fava beans still in its pale green skin are added to sauteed morel
mushrooms in this recipe. Crème fraîche, a cultured cream, gives the dish a
rich...
Rich Cake with Chocolate and Dates
-
I always wonder why is it that the European style layered cakes aren’t so
popular worldwide. They are rich, and the alternating layers of biscuit and
cream...
How To Make Gravlax
-
Gravlax is a delicious Nordic dish of which you very well may have never
heard. It consists of raw salmon cured in dill, sugar, and salt. It is
usually an ...
Progress pics!
-
I’ve no time for a real post right now, but I just finished my eight weeks
with Zac Smith Fitness last Saturday. Final weight is 114 lbs and pound
under my...
On Why I don't Like Pie.
-
Okay, there, I said it. I don't like pie. Well more specifically, I don't
like cooked fruit pies. But that's really what we think of when we think of
pie...
Sour Pickles
-
Sour pickles: I love them. I can’t say it was always the case though.
Growing up in France my first encounter with a sour pickle was at
[cough-cough] Mc Do...
Red Currant Chocolate Cupcakes
-
Yields 18 cupcakes. These cupcakes are beautifully moist and light, with a
wonderful chocolate flavor. The intensity of chocolate is balanced out with
tart...
Appelbeignets (Dutch Apple Fritters)
-
Appelbeignets (Dutch Apple Fritters) are another sweet snack besides
Oliebollen that are traditionally eaten in Holland on New Years Eve.
(adsbygoogle = wi...
Chocolate Orange Yoghurt Cups with Pecan Praline
-
This may be the healthiest dessert recipe that I’ve ever come up with. I
mean, don’t get me wrong – this still isn’t healthy like a salad, smoothie
or a bo...
Koozh / Kheer with Pumpkin seed, coconut and rice
-
This is a recipe by my MIL, she's been asking me to try this for a long
time, finally made it today. Koozh would be the apt word for this , than
to say i...
-
I dream to try one day (can't cook them on my own due lacking products)
- beaver's tail! (ancient Polish dish)
- chicha morada / colada morada
- Portuguese ...
Traveling with high maintenance eating
-
I recently got back from a 2 week vacation to Maui. The adjustment has been
a little rough. We drove to the airport in 85 degree weather and landed at
Se...
Джем «Грушевая сгущенка»
-
Сезон груш в разгаре. Сочные и ароматные они хороши в свежем виде и в
выпечке, но я вам предлагаю приготовить умопомрачительный джем. Обычно я
везу мамин и...
southern sausage stew...
-
[image: thumbnail]
In the UK we love our bangers and mash don't we and you'll find that this
dish is fairly similar but with rice and Louisiana gravy It pus...
The Guest will be moving soon
-
[image: DSC_2080 blog]Hi... is anyone still out there? Yes, it's been quite
a long time since my last post, so I wouldn't wonder there's no one left to
lis...
Lemon mousse with crumble and blueberries
-
This year our two blueberry bushes, planted 3-4 years ago, finally produced
a lot of blueberries and we had enough for several different treats. I made
two...
Sample Delectable Greek cuisine in Crete
-
Crete is the largest of the Greek Islands and is located in the
Mediterranean Ocean. This is a favorite destination of people searching for
great deals on ...
Baby Eggplants: The Cute Factor
-
The other day at Sprouts, a local grocery store, a woman saw me selecting
baby eggplant.
She asked, "Do you like those?"
"Oh, I adore them," I said. "Th...
BakeNoir.com
-
Dragi svi,
na mojoj novoj adresi čeka vas još jedan sjajan recept. Posjetite me na
BakeNoir.com i uživajte u Galetti od jagoda s balzamičnim octom!
Dear f...
Spicy Salmon on Seaweed Salad
-
[image: Photo of Spicy Salmon on Seaweed Salad]
This salad is spicy! Salmon marinated for a few days in sugar, salt,
cayenne, hot sauce and cognac (the s...
El Invitado se muda y se hace un lifting
-
¡Extra, extra! Me mudo de casa. Tanto cantar las alabanzas de Wordpress por
aquí y por allá, tanto ponderar las ventajas de tener dominio propio que
han ...
Another Attempt at Macarons
-
[image: salted_alm_butter_macaron_1]
I mentioned in my burger macaron post that I was going to abandon the
French meringue method of making Parisian macaro...
Sushi Roll Easter Baskets
-
[image: sushi]
Sushi is not only delicious, but healthy, low in fat, high in fiber from
fresh vegetables and rich in minerals from seaweeds. My 11 year-ol...
About this blog
-
“ye olde bread blogge” is currently in a dormant state with randomized
sudden sparks of activity flashing up every now and then (most of the time
not, alas...
BBD#38 - No-Knead Festival: Medieval Masteluin
-
Jim Lahey must be one of the most appreciated men in the world, at least in
the bread world. Thousands of frustrated, hesitant or new bread bakers
sighed ...
I am baaack! Pasta salad days...
-
Hi all! It's been a looong while since I last posted. I've been going
through some personal stuff and have been in a blogging funk....I think it
is time t...
This blog has moved
-
This blog is now located at http://fatfreeblogtemp34.blogspot.com/. You
will be automatically redirected in 30 seconds, or you may click here. For
feed sub...
Matcha polka dot angel cake
-
I've accumulated over 15 eggs worth of egg whites after the last tiramisu
order.. so I decided to turn it into this beautiful cottony soft angel
cake. To ...
Today's Bread
-
Today's Bread
Submitted by Susan on January 12, 2010 - 11:28am.
MORE SESAME SOURDOUGH
130g starter (100% hyd.), 305g water, ~1/4 cup sesame seeds, 9g sa...
Challenging myself
-
The 2009 October Daring Bakers’ challenge was brought to us by Ami S.
She chose macarons from Claudia Fleming’s The Last Course: The Desserts of
Gramercy ...
Pan Marino (Rosemary Bread)
-
Ah Rosemary. I love rosemary.
Since moving to California, I've discovered I can have rosemary growing in
a pot outside year round. This was a huge discover...
Singapore Slaw
-
Recipe & picture courtesy of Better Homes & Gardens Start to Finish: 20
minutes Makes 6 to 8 servings 3 cups shredded cabbage or 1/2 of a 16-ounce
bag shre...
oznei haman — the sefardi way
-
the holiday of purim is probably one of the best of the jewish holidays in
that it is filled with loads of sweets and pastries. people will spend
hours bak...
Jak nakładać podkład żeby mieć idealną cerę?
-
Jak nakładać podkład żeby mieć idealną cerę? Jak nakładać podkład żeby mieć
idealną cerę? Podkład jest jednym z najważniejszych kosmetyków w naszej
codzien...
KAPUSTA PEKIŃSKA ZASMAŻANA
-
KAPUSTA PEKIŃSKA ZASMAŻANA Powiem Wam, że kapusta pekińska zasmażana, taka
z marchewką jest niedocenianą królową stołu. Kapusta pekińska zasmażana na
maś...
Fluffy Dinner Rolls
-
These are amazing dinner rolls! They're soft and moist and come together
really easily using everyday ingredients. They’re perfect for the holiday
table ...
Garlic & Herb Breaded Delicata Squash
-
[image: Garlic & Herb Breaded Delicata Squash]
Say hello to your new favorite fall side! This *roasted delicata squash*
has a savory, salty, garlic & herb ...
RISOTTO Z DYNIĄ NA KOMBUCZY
-
[image: risotto z dynią]
Risotto to bardzo przyjemnie i komfortowe danie. Dobrze przygotowane miło
otula i wypełnia brzuszek. Można przygotować je o każd...
Bimbache La Raya 2020 DO El Hierro
-
Bimbache La Raya 2020 DO El Hierro. Bimbache Vinícola to mikro projekt
winiarski uruchomiony 2018 roku na El Hierro. Stoją za nim Rayco Fernández
i Silvi...
przeszłość TERAŹNIEJSZOŚĆ przyszłość
-
Nasza Galaktyka, niezależnie od obrotu, porusza się w międzygalaktycznej
przestrzeni. Pomiary wskazują, że Droga Mleczna przesuwa się w przybliżeniu
z pr...
Pieczona fasolka szparagowa
-
Fasolka szparagowa, to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety sezon na
fasolkę już się skończył, ale zawsze możemy wykorzystać mrożonki. Łatwy
sposób ...
Sekrety zaniedbanego ogrodu
-
Czasem się wstydzę zarośnięcia i zaniedbania w swoim ogrodzie. Czasem. Ale
czasem daje to niespodzianki. Gdy go zakładałem to z Barcelony przywiozłem
siewk...
ŚWIECZKI Z KAWĄ DIY
-
Pierwsze skojarzenie, gdy słyszę "kawa"? Rytuał. Od jakiegoś czasu
postawiłam na kawę w ziarnach. Codziennie rano mielę ją sobie w ręcznym
młynku. Zaparz...
Butternut & Adzuki Autumn Tacos
-
Makes 8 tacos Here I go again with my fave bean & squash duo, adzuki beans
and butternut squash. I just love this combo – the sweet nuttiness of
adzuki pai...
KetoMix Zestaw na 2 tygodnie. Zupa serowo-porowa
-
Cykl wpisów dotyczących posiłków KetoMix.
Przepis może być wykorzystany od I fazy.
Skladniki:
Duży por
Łyżka oliwy z oliwek
3 miarki proteinowej zup...
Czy od tabletek antykoncepcyjnych się tyje?
-
Czy od tabletek antykoncepcyjnych się tyje? To pytanie nurtuje wiele kobiet
decydujących się na antykoncepcję hormonalną. Wokół tego tematu krąży wiele
mit...
Easy Cucumber and Tomato Greek Salad
-
My easy-to-prepare cucumber and tomato Greek salad epitomises simplicity
and tastes all in one! Learn how to make this easy Greek salad recipe, and
I bet...
Wiosenna sałatka ze szparagami i perłowym kus kus
-
[image: wiosenna sałatka ze szparagami]
Kiedy przygotowuję posiłki, zawsze trzymam się jednego sprawdzonego
schematu. Na talerzu musi znaleźć się połowa ...
Pindi Chole (Amritsari Chole)
-
Pindi chole or Amritsari chole is a flavorful variation of the Indian
restaurant favorite, chana masala. Chickpeas are cooked with tea leaves and
whole s...
Babka tiramisu
-
Babka tiramisu
*Uwielbiam kawę. Uwielbiam wszystkie desery i ciasta z dodatkiem kawy. Na
blogu znajdziecie kilka takich przepisów, z najbardziej klasyczny...
Sweet Potato, Aubergine & Tahini Salad
-
Here is a salad we made for my sister's birthday. It's packed with flavor
and perfectly combines crunchy (lettuce, nuts, cucumber) with creamy
(tahini and ...
Sałatka z tuńczykiem, awokado i fasolą
-
To przepis z 90-dniowego wyzwania ZDROWE odchudzanie. Jeśli Twoje
postanowienia noworoczne ległu w gruzach i po 2 tygodniach stosowania
„cudownej diety”...
Warsztaty „Zrozumieć Tarczycę”
-
Szacuje się, że co piąta osoba w Polsce choruje na tarczycę – to prawdziwa
epidemia w dzisiejszych czasach. A wśród 10 tych osób aż 9 z nich
to kobiety. ...
Co daje picie kolagenu? Poznaj 5 korzyści!
-
*W dzisiejszym zabieganym świecie troska o zdrową skórę, włosy, paznokcie
oraz stawy, a także ogólną kondycję zdrowotną organizmu jest niezmiernie
istotn...
Garlic Herb Oven Baked Brown Rice Pilaf
-
[image: Garlic Herb Oven Baked Brown Rice Pilaf]
Hello! I feel like I barely know how to blog anymore, but I am here with a
delicious baked brown rice pila...
Krem z białych warzyw ze smażoną kiszoną kapustą
-
Na początek ogłoszenie odnośnie cateringu. Nie będę tu wstawiała menu, bo
robi się trochę bajzel, catering, catering, przepis, catering, catering,
cateri...
Czy jedzenie mięsa jest zdrowe?
-
Mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza i cynku. Zawiera również
witaminę B12, która jest ważna dla tworzenia krwi i utrzymania mieliny
(zewnętrznej...
Chlebek bananowy z pekanami
-
W poszukiwaniu idealnego ciasta bananowego w wersji bezglutenowej
próbowałam wiele przepisów. Modyfikacja tego przepisu - Pecan banana bread
- klik okaza...
♡ NATURAL MOJO ♡
-
Natural Mojo to marka, którą myślę, że zdecydowana część z Was zna lub
chociaż kojarzy. Jeżeli jeszcze o niej nie słyszałaś/-eś lub nie do końca
znasz je...
Saftiger Mohn-Marzipan-Marmorkuchen
-
Dieser Mohn-Marzipan-Marmorkuchen ist ein sehr aromatischer, super saftiger
Kuchen, der sich außerdem lange hält. Das liegt zum einen am gemahlenen
Mohn un...
WEGAŃSKA TARTA JOGURTOWA Z OWOCAMI
-
Aksamitna jak chmurka tarta jogurtowa, przypominająca nieco mega delikatny
i lekki serniczek. Przygotowuje się ją w zasadzie ekspresowo z użyciem
minimalne...
Sernik limonkowy „Melisy”
-
*Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na
spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na
Wielkanocny stó...
Jogurtowy sernik
-
Sernik dla tych, którzy mają ochotę na naprawdę kremowy i luksusowy sernik,
który zupełnie na marginesie jest wegański. Ma delikatnie muślinową
konsystencj...
Kapuśniak wegański z czerwoną soczewicą i tofu
-
Kapuśniak wegański z czerwoną soczewicą i tofu
składniki:
(ilość zależy od tego ile checz kapuśniaku , ja robie duuużoooo z 1kg
kapusty i wielkiego...
Zupa z kalafiora w indyjskim stylu
-
Witajcie moi Drodzy! Kto by pomyślał, że mój blog stanie się blogiem dla
wytrwałych, a moje posty będą pojawiać się raz na ruski rok. To nic,
najważniejs...
Moringa cudowne drzewo życia ...
-
Dzisiaj otrzymałam liścik z pytaniem o Moringę.... Dziękuję bardzo...
Bardzo się ucieszyłam i czym prędzej pobiegłam na mój dawno nie odwiedzany
blog z M...
Lipiec rowerowy. Post-lockdown pattern
-
Lipiec nieuchronnie dobiega końca. Z listy pozytywów pierwszym zaskoczeniem
było to, że zupełnie spontanicznie, z nadmiaru kłopotliwej gonitwy myśli,
nam...
NOWA STRONA - DIGITAL LIFT
-
Hej wszystkim,
Dzisiaj wystartowałam z moją nową stroną internetową, gdzie oferuję usługi
social media, a także publikuję wiadomości i porady o tej tema...
Fit tiramisu bez cukru
-
zainspirowana przepisem Deynn, który znajdziecie TUTAJ
Składniki (pojemnik prostokątny 1L):
- paczka biszkoptów bez cukru (kupiłam w NETTO na dziale z...
SZYBKA PIZZA Z AWOKADO I JAJKIEM
-
Takie proste przepisy, jak ten często się przydają, gdy chcemy zjeść coś
zdrowego, ale szybkiego. Również podczas pandemii koronawirusa bywają takie
moment...
zielone pasty, najlepsze
-
Przygotowywanie past to chyba rzecz, w której czuję się najswobodniej i
najmocniej.
Rzadko je można zepsuć, zawsze wyjdą smaczne.
Blender to też dobra sp...
Talk and book signing in Easton, Pennsylvania
-
For the first time ever, I’ll be doing an event in my hometown! Saturday,
September 7th I’ll be a part of the first annual Easton Vegfest. My talk on
vegan...
Vegan Dad Bakery
-
I know its been pretty silent on this page for a while, but that's because
I have been busy with a small side project--the Vegan Dad Bakery! It's not
a r...
Przenosiny bloga
-
Moi Drodzy,
mój blog wkrótce zostanie skasowany, ponieważ zostanie zamknięta cała
platforma blox.
Mam nadzieję, że uda mi się go przenieść w nowe miejsc...
To już koniec
-
Cześć!
Piszę do Was, żeby zakomunikować o definitywnym zakończeniu działalności
blogerskiej. Na FB info poszło już w listopadzie 2018 r. Przepraszam, że
ni...
FIT BATON BIAŁKOWY SOLONY KARMEL
-
Dzisiaj przepis na coś słodkiego na legalu. Baton 100 razy lepszy od
snickersów i innych sklepowych śmieci. W ostatnio modnej wersji czyli:
solony karmel.
...
Wegetarianizm, weganizm i witarianizm.......
-
Jestem wegetarianką częściej weganką. Zastanawiałam się nad pojęciami dziś
i kiedyś?
Kiedyś ludzie słysząc ,,a wegetarianka aha nie jesz mięsa "
Dzisi...
błyskawiczne pierniczki - szybko miękkie
-
Córka moja nie grzeszy, podobnie jak jej matka, szczególną pracowitością,
ale to się zmienia w momencie, gdy trzeba pomóc przy jakiejś fajnej
robocie. Na...
KAROBOWA OWSIANKA Z MALINAMI
-
CAROB PORRIDGE WITH RASPBERRIES
Skończyły się wakacje, zaczął się rok szkolny, a niedługo zacznie się też
ten studencki. Dlatego pomyślałam, że przyda ...
Banh mi ze smażonym boczniakiem
-
Banh mi to jeden z tych lokalnych przysmaków, na widok którego bezglutenowi
mogą jedynie obejść się smakiem. Tradycyjne, puchate bagietki przybyły do
Wietn...
Ciorba de burta aka szkembe ciorba wersja qd
-
Moja zdobycz bałkańska. Testowałam rumuńskie, potem bułgarskie, a na samym
końcu na Węgrzech też kazałam sobie ciorba de burta. Tak naprawdę to są
flaki. Z...
A po świętach zrób sobie kimchi…
-
Czy wy również czujecie się nieco ciężsi po świętach? Czy macie wrażenie że
wasz układ pokarmowy nie działa tak sprawnie jak powinien? Może warto by
było p...
We Redesigned Our Website For You
-
Hi, y'all,
This week, please be sure to take a moment to visit and bookmark the
completely redesigned TCV site:
www.thechubbyvegetarian.com
You'll find ...
Nowy adres bloga
-
Pozdrawiam Was serdecznie ciepło i jesniennie po dłuugiej przerwie.
Przerwa była długa, ale nie bezowocna. Trochę się u mnie działo, co można
było obserwo...
Jesień - czas na pigwę!
-
Pigwa jakiej nie znacie Pigwa dotąd kojarzyła mi się ze słynną Genowefą,
jednak owoce są równie ciekawe :). Owoce pigwy może nie powalają swoim
wyglądem- s...
Wegańskie wakacje w Beskidzie Śląskim
-
Minęły 4 lata od ostatniego wpisu na tym blogu, mimo tego strona ma
kilkaset odwiedzin dziennie. Przyznam szczerze, że jestem zaskoczona, bo
przy obecnej...
Oczywista oczywistość- zawieszam :)
-
Wiele miesięcy zajęło mi napisanie tej króciuteńkiej notki. Nie mogłam, nie
chciałam, nie czułam tego żeby to napisać. Zawieszam bloga na czas
nieokreślony...
Warzywny krupnik jaglany z pomidorami
-
Krupnik to taka zwyczajna zupa z kaszą. Ale przecież nigdzie nie jest
napisane, że tylko z jęczmienną. Dziś wsypałam kaszę jaglaną. No i warzywa
- dlaczeg...
Kiszone rzodkiewki, seler i włoska kapusta
-
Kiszę i fermentuję ostatnio naprawdę dużo i to nie tylko ogórki, czy
kapustę :-)
*SELER Z SEZAMEM*
Przepis od Mead Ladies z warsztat...
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej [bezglutenowy]
-
To jest absolutnie nadzwyczajny przepis na SUPER-ZDROWY i wyjątkowy chleb.
Wyjątkowy bo praktycznie tylko z dwóch składników - *kaszy gryczanej
niepalon...
O przyjaźni z Kuchnią oraz Żytnie pączki
-
"Kopę lat!" - chciałoby się powiedzieć jak do przyjaciela przypadkiem
spotkanego na chodniku, z którym po krótkiej rozmowie typu "-co u ciebie?
-po staremu...
Odwrócone ciasto z kaszy jaglanej i inne przepisy
-
Na blogu Grain Kitchen sporo nowych przepisów. Zapraszam na: „Pieczone
jaglanki” - przepis tu „Odwrócone ciasto z kaszy jaglanej” - przepis tu
„Buraczki ha...
PRZENOSINY! ŻEGNAJ BLOGSPOCIE! :)
-
Kochani,
od dziś oddajemy w Wasze ręce naszą nową stronę.
Mam nadzieję, że się Wam spodoba.
Na razie nowa strona będzie testowana i udoskonalana zaś
ten adre...
Ciasteczka owsiane z dżemem porzeczkowym
-
Przepis na proste ciasteczka owsiane z dodatkiem dżemu porzeczkowego.
Składniki podane są na jedną, standardową, dużą blachę do piekarnika.
Skład: 500 g ...
Dampak Positif Pelihara Tanaman di Dalam Rumah
-
Tidak hanya tanaman hias yang indah diletakkan di luar rumah, tetapi juga
di rumah. Ada banyak jenis tanaman hias yang sangat cocok dan indah bila
digunaka...
Nabici w bisfenolową A – butelkę
-
Teoria nie – spiskowa -:( Jak jest w rzeczywistości? Czy zagrożenie zdrowia
toksycznym BPA (Bisfenol A (BPA, dian, 2,2-bis(4-hydroksyfenylo)propan) –
organ...
Kiszonka z kalafiora i marchwi
-
Kiszony kalafior z marchwią, czarną gorczycą i imbirem
Za oknem pierwszy śnieg zwiastujący zimy czas, czyli idealny moment by
wzmocnić odporność zdrowymi ki...
Bułki plecionki
-
Mam problem z nazywaniem postów. Dzisiejszy jest o bułkach, zwykłych,
plecionych, za to szybkich i wdzięcznych.
Przepis pochodzi jak zwykle z niezawodnego...
Want to lose abdominal fat? Try HIET!
-
All activities matter. But if it comes to losing body fat the intensity and
duration are two predominant factors. Recent studies published in Journal
of...
Tak, rośliny strączkowe są niesamowicie zdrowe
-
Gdybym tylko mógł wzbudzać bardziej pozytywne wrażenia wzrokowe niż fasola,
to z chęcią zostałbym twarzą fasolowej kampanii... Ale do rzeczy, bo
szykuje si...
Jajka na brukselce i quinoa orientalnie
-
Co robić z brukselką??? Oczywiście podawanie brukselki w formie znanej nam
wszystkim – rozgotowane mniej lub bardziej o nieprzyjemnym zapachu i
wybl...
Tyle było powrotów
-
Obiecałam sobie, że tym razem nie odpuszczę. To miejsce dodawało mi tyle
pozytywnej energii, a ja o nim tak po prostu zapomniałam. Rzuciłam w kąt.
Próbował...
niedziela z byle czym
-
Czwartek skończył się chyba na dwudziestu paru wpisach. Dziś niedziela,
wracamy do cyklu z paroma drobiazgami.
Bardzo bym chciała mieć więcej czasu dla sie...
RAW Vegan FoodBook - sierpień
-
*Musisz zaprzeczyć temu światu, *
*gdyż widzisz go za cenę innego rodzaju widzenia. Nie możesz widzieć obu
światów, *
*bowiem każdy z nich wymaga innego ...
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami
-
Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek
jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego
korzyść...
Nowości!
-
*Kochani! Melduję posłusznie, że żyję i mam się dobrze. I nawet nadal
gotuję. Wiele się zmieniło ale idzie ku dobremu. Jedzeniowcy żyją swoim
życiem, co w...
TOFU część 1.
-
Ja żyję! Tak, tak, żyję i mam się świetnie.
Nie było mnie tu trochę czasu ale w sumie niewiele się u mnie zmieniło:
nadal studiuję Ochronę Środowiska, nadal...
Pieczone kopytka albo potato scones
-
Jeśli należycie do tych, którzy chwilowo mają ochotę odłożyć na bok,
brązowy ryż, quinoę, makarony, kasze, to polecam dwie wersje tzw.
pieczonych kopytek....
Zapraszam pod nowy adres: SZCZYPTA-WEGE.PL
-
KLIKNIJ W ZDJĘCIE POWYŻEJ – NASTĄPI PRZEKIEROWANIE Kochani, dokładnie
dziś mijają 3 lata odkąd tworzę dla Was przepisy za pośrednictwem
Szczypty-Wege, st...
Zmiany, nowy początek!
-
Hej! Drugi post dzisiaj. Tym razem *zapraszam* Was do mojego nowego
zakątka. To teraz tam możecie mnie odwiedzać. Bez obaw - ten blog był, jest
i będzie :)...
Musaka z kremowym jaglanym beszamelem
-
Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską za bogactwo smaków, dania bazujące na
kolorowych warzywach, za świeżość wywołującą letnie wspomnienia …. Dlatego
kiedy ...
Tarta jaglana cukiniowo-marchewkowa
-
Po miesiącach milczenia wracamy z pyszną bezglutenową tartą i radosną
nowiną: już w październiku blogowa ekipa Sur Nos Tables powiększy się o
małą smakoszk...
Lodziarnia WRONIECKA 17 Poznań
-
Lodziarnia Wroniecka w Poznaniu:
pyszne lody, zwłaszcza wegańskie smaki na bazie sojowej.
Ostatnio jadłam smaki: ciastko korzenne i pomarańcza, są rewelacyjn...
Pyszny ryż bez tłuszczu!
-
Witajcie!
Lubicie ryż podsmażany z warzywami? Ja bardzo. Wpadłam więc na fajny,
bardziej dietetyczny sposób, żeby go przygotować bez utraty smaku.
Zaprasza...
pyszne surowe lody z czekoladą
-
Też uwielbiacie obżerać się lodami oglądając dobry film Tarantina czy
odlatując przy czytaniu książki Pratchetta?
Ja zdecydowanie tak.
Same lody robi s...
Recenzja książki "Lato w kuchni pięciu przemian"
-
Za recenzję tej książki zabierałam się już kilka razy, jednak z powodu
chronicznego braku czasu i komplikacji pojawiających się w moim życiu,
ciągle odkła...
KROKIERTY Z ZIEMNIAKAMI I GRZYBAMI
-
Krokiety z ziemniakami i grzybami Pyszne krokiety z ziemniakami
*K*rokiety z ziemniakami i grzybami na obecną porę roku wpasowują się
idealnie. Mogą ró...
LISTOPAD SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
-
LISTOPAD SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
Zbiór sezonowych przepisów kulinarnych na listopad.
Mamy dla Was jesienne pyszności przygotowane z wykorzystanie...
Chleb filipiński – Pan de Siosa
-
Chleb filipiński – Pan de Siosa Chleb filipiński Pan de Siosa to prawdziwa
perełka wśród wypieków. Delikatne, puszyste bułeczki o subtelnie słodkim
smaku s...
Karpatka z biszkoptem
-
*Karpatka z biszkoptowym środkiem, a do tego krem budyniowy z dodatkiem
galaretki. To taka bardziej urozmaicona wersja znanego od lat przepisu. *
*Rob...
Zupa kalafiorowa z pieczonego kalafiora
-
*Z*upa z pieczonego kalafiora, już innej nie będziesz chciała jeść ... Tak
ostatnio dziennikarze zjawiają swoje teksty aby się klikało... Myślę
jednak ż...
Fasola zapiekana z warzywami
-
Dobry sposób na wykorzystanie różnych warzyw to upieczenie ich w
piekarniku. Takie warzywa można zjeść na lunch np. z pieczywem lub fetą,
czy też potrakt...
owsiane ciastka z orzechami i czekoladą
-
Cykl wykładów, rozmów oraz warsztatów o architekturze w Ełckim Centrum
Kultury już za mną ale za tydzień otworzy się jeszcze miesięczna wystawa
podsumowu...
Pieczona fasolka szparagowa
-
Fasolka szparagowa, to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety sezon na
fasolkę już się skończył, ale zawsze możemy wykorzystać mrożonki. Łatwy
sposób ...
A diary from last month. Wrzesień.
-
Nie zapomnę tego miesiąca. Miał wszystko to co niesie życie: radość i
smutek, szczęście i ekscytację, zmartwienia i stres, niezwykłe przeżycia i
zabaw...
Kopytka z dynią
-
Tym razem kopytka z dynią, trochę słodsze i bardziej wyraziste w smaku niż
tradycyjne. Pyszne! Składniki:(5 porcji)700 g ugotowanych ziemniaków 400 g
puree...
Papryka konserwowa
-
*Przepis na paprykę konserwową, według opinii wielu osób - najlepszy. Sama
uważam, że rzeczywiście jest bardzo dobry. Nie mam co prawda zbyt wielkiego ...
Makaron w kremowym sosie paprykowym z burratą
-
Pyszny, kremowy sos paprykowy otulający nitki makaronu to zdecydowanie
comfort food, którym będę się cieszyć tej jesieni i zimy. Gotowy sos można
spokojn...
Smalczyk z kurkami
-
Bardzo lubię mieć w lodówce domowej roboty smalczyk. I żeby nie było nudno,
wymyślam sobie nowe smaki. Ten z kurkami jest fantastyczny zarówno do pajdy
żyt...
Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
-
Mikroflora jelitowa, zwana również mikrobiotą, odgrywa kluczową rolę w
naszym zdrowiu. Składa się z bilionów mikroorganizmów, takich jak bakterie,
wirusy...
Szarlotka czekoladowa na zimno (z 3 składników)
-
To mój nowy HIT tego lata - *Szarlotka w czekoladzie na zimno* - i tylko z
trzech składników! Ta szarlotka może być wegańska, na gorzkiej lub
deserowej cze...
DYPTAM I JEGO WIELE WŁAŚCIWOŚCI
-
Od najdawniejszych czasów odkrywano właściwości oczyszczające i odtruwające
ziół. Już w księdze Syraha czytamy, że Bóg stworzył z ziemi lekarstwa,…
The p...
Bułeczki z cebulą
-
Przepyszne, mięciuteńkie, cudownie pachnące. Aromat tych bułeczek podczas
pieczenia otula cały dom. Doskonale smakują również na drugi dzień. Z
podanyc...
-
Z okazji Wielkanocy życzę Wam wiosny, wiosny, wiosny! Pękających pąków,
krokusów i przebiśniegów. Topniejących śniegów, ziemi, która zaczyna
pachnieć, ...
Babka na oleju
-
Bardzo polecam prosty i szybki przepis na puszystą i smaczną babkę.
Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole jak i do popołudniowej herbaty.
Składniki...
Jiro śni o sushi
-
Minęło kilkanaście lat odkąd oglądałam ten dokument, poczułam że czas go
odświeżyć. Pamiętam jaki to był powiew świeżego powietrza, 2011r. ten film
wzb...
Tajski makaron a'la Pad thai
-
Pad thai czy inne mieszane dania azjatyckie, to może nie najpiękniejsze do
prezentacji posiłki, ale za to, jest to istna bomba smaków, którą uwielbiam
...
Sos koperkowy
-
Przepis na sos koperkowy z czosnkiem i skórką oraz sokiem z cytryny.
Kremowy sos śmietankowo-koperkowy do ryb, np. łososia, do mięsa, np.
pulpetów i warz...
Bułeczki z ciecierzycy z czarnuszką
-
Składniki: Sposób wykonania: Odsącz dobrze ciecierzycę dodaj olej kokosowy
i zmiksuj ją w blenderze na gładką masę. Do przygotowanej masy wsyp proszek
do...
Życzenia na Boże Narodzenie 2022 od Aleex
-
*Życzę moim czytelnikom, przyjaciołom i znajomym najpiękniejszych Świąt
Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku 2023.
Dziękuję...
Pudding z semoliny i mleka kokosowego
-
Pudding najpierw krótko gotowany, a potem zapiekany, o korzeniach gdzieś w
południowej Azji, na co wskazuje użycie mleka kokosowego i semoliny (która
jes...
Ciasto mocno kawowe
-
Uwielbiam kawę w deserach - wypiekach, lodach, koktajlach. Zawsze jednak
narzekam, że jej smak jest za mało intensywny. Niezależnie od tego, jak
mocną ...
Hydroponika dla początkujących
-
Nasza przygoda z hydroponiką zaczęła się w marcu 2022. Mój mąż zafiksował
się filmikami na YT i tak oto zapragnął spróbowania tej metody uprawy
roślin....
Wiosennie
-
Wiosna na dobre rozgościła się za oknem. Pora zatem powitać ją również na
talerzu :).
Tutaj znajdziecie przepisy na potrawy z sezonowymi roślinami:
mnis...
Mazurek z orzechami, bezą i powidłami śliwkowymi
-
Ten mazurek to prawdziwy bestseller wśród ciast wielkanocnych. Pomiędzy
kruchutkim , orzechowym ciastem a bezą skryły się domowe powidła śliwkowe.
Nic ...
Kalkulator CPM – co to jest i jak obliczyć CPM?
-
Jednym z najczęściej używanych przez dietetyków narzędzi jest kalkulator
cpm. Pozwala on obliczyć ilość energii, która jest potrzebna do pokrycia
wydatków ...
Psie ciasteczka
-
Zachecam do zrobienia bo latwe Nasz zwierzak sie cieszy. I
sasiedzkie - tez.
Zaczynamy:.
platki owsiane, suche, zmielone na make
albo ugotowane na wodzie...
Beza z granatem i mascarpone
-
Witajcie:)
Minęło prawie 6 lat od ostatniego wpisu...
Postanowiłam w miarę możliwości czasowych wrócić do blogowania, zwłaszcza,
że w międzyczasie zgrom...
Świąteczne Ciasteczka Cieszyńskie
-
Rozpoczął się adwent, nawet spadł śnieg.
Szykujemy się do świąt. Pomyślałem sobie więc, żeby zebrać wszystkie moje
posty o cieszyńskich ciasteczkach w je...
POTRAWKA Z SERDUSZEK DROBIOWYCH
-
Odnoszę wrażenie, rozmawiając ze znajomymi, iż podroby w naszym kraju nie
cieszą się zbytnią popularnością. No, może wątróbka drobiowa i pasztety z
dodat...
Owsiane batony kakaowo-migdałowe
-
Śniadaniówkowe planowanie trwa!
Tym razem dzieci chciały znaleźć w pudełkach batony a ja szperając wśród
produktów jakie mam w domu wymyśliłam batony na ...
Błyskawiczne ciasto z jabłkami
-
Nie dorobię tu wielkiej filozofii, nie odkryję Ameryki, za to oferuję Wam
fajny przepis na super szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To jest
takie...
Truskawkowy sernik na zimno - truskawkowiec
-
Truskawkowy sernik na zimno, z musem ze zmisowanych truskawek. Sernik jest
lekki, piankowy i łatwy do przygotowania. Idealny letni deser na upały.
Teraz...
Hot Cross Buns w kolejnej odsłonie
-
Wraz z życzeniami radosnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych przedstawiam
kolejny przepis na przepyszne i aromatyczne "Hot Cross Buns", tradycyjne
angie...
Pieczona polędwica z dorsza
-
*Kiedyś nie wiedziałam, że istnieje polędwica rybna. Ale to było w czasach
minionych, gdy wybór ryb był niewielki, państwowa reklama promowała
jakiegoś ...
"Kisiel" i ... kiedy przyjść na zdjęcia
-
No to wracam!
Miało być trochę inaczej, to będzie! Dzisiaj wspominki zawodowe. A, że
nijak nie potrafię połączyć Stefana Kisielewskiego z żadnym moim pr...
Pączki serowe
-
Pojutrze Tłusty Czwartek. Dzień pod znakiem pączków, chruścików (faworków),
rozetek i innych tego typu słodkości. Na co postawisz w tym roku? Jeśli nie
mas...
Ciasto marchewkowe
-
Dziś dzień ciasta marchewkowego. Ciasto to dość często gości na moim stole
, tym bardziej zdziwiłam się, że nie ma przepisu na moim blogu. Skoro takie
m...
Dekorowane pierniczki i kalendarz adwentowy
-
[image: Podaruj bliskiemu lukrowany pierniczek]
Ci, którzy śledzą bloga od dawna, w szczególności od czasów, gdy pojawiały
się tu nowe przepisy, wiedzą, że...
Szarlotka z brzoskwiniami
-
[image: Szarlotka z brzoskwiniami]
Za kilka dni blog obchodzi drugie urodziny. Zaczynałam od Kruszonej
szarlotki, w tamtym roku był Jabłecznik wg Philipa...
Ciastka serowe z jabłkami
-
*Po krótkiej 4-letniej ;-) przerwie postanowiłam wrócić do publikowania
przepisów. Na początek przepyszne i bardzo proste ciasteczka z jabłkami -
idea...
New in: okulary Bottega Veneta
-
[image: New in: okulary Bottega Veneta]
Okulary Bottega Veneta
Artykuł New in: okulary Bottega Veneta pochodzi ze strony BITEDELITE.
ciasto rabarbarowe z orzechami pekan
-
Najpierw pojawił się w mojej głowie pomysł na ciasto rabarbarowe z
pekanami, a potem zaczęłam szukać czy ktoś w ogóle coś takiego już
popełnił. Trochę prze...
Kunafa z serem ricotta
-
Kunafa to przepyszny deser wywodzący się z kuchni arabskiej. Znany jest od
Maroka aż po Palestynę, a bywa, że spotkać go można nawet w takich krajach
jak G...
CIASTO ODRYWANE Z PORZECZKAMI
-
Dzisiaj propozycja szybkiego ciasta z porzeczkami. Taka słodka wersja
odrywanego chlebka. Mięciutkie drożdżowe ciasto przypominające nieco
chałkę, pe...
Sernik na zimno z truskawkami i borówkami
-
[image: IMG_20190421_111002 (1)]Ostatnio łapię się na tym, że coraz
częściej robię moim dzieciom dania i desery, których smak kojarzy mi się z
kuchnią moje...
Nowy adres bloga
-
Witajcie Kochani !
Nowy adres bloga to
https://kuchennefascynacje.home.blog/
Blog jest wciąż w fazie przenosin aczkolwiek napotkaliśmy na problem...
TOTALNA EWAKUACJA
-
Zapewne większość z Was już wie, że 29 kwietnia Blox.pl zostanie zamknięty.
Ja dowiedziałam się całkiem niedawno :)
Ale od ponad roku (i to chyba też jes...
Jajko na miękko zapieczone w bułce
-
[image: jajko na miękko pieczone w serowej bułeczce ze szczypiorkiem]
Wielkanoc już blisko co oznacza dużo jajek i jajecznych potraw. Dlaczego by
nie zas...
Przenosiny bloga
-
Kochani, ze względu na likwidację platformy blox.pl byłam zmuszona
przenieść bloga w inne miejsce. Możecie go znaleźć pod adresem:
https://majan...
Warszaty z Maciejem Siątkowskim
-
Ostatnio miałam okazję wziąć udział w warsztatach organizowanych przez OSM
Czarnków, mleczarni którą możecie znać z produktów takich jak wielkopolski
ser...
Nowy adres bloga
-
Przeprowadzka na platformę blogową WordPress udała się!
Zapraszam zatem na nową odsłonę "Prowincji w globalnej wiosce"; nowa nazwa
to: Garstka smaku, szc...
Nowy adres bloga
-
W związku z zamknięciem platformy Blox, ta strona nie będzie już
aktualizowana. Blog Coś niecoś obecnie znajduje się TUTAJ:
http://cosniecosblog.pl/
Zap...
Zamknięcie bloga
-
Kochani, dzielę się z wami przykrą informacją. W związku z zamknięciem
całej platformy Blox, mój blog pod obecnym adresem już niedługo
przestanie być d...
Koniec bloga na blox :-(
-
Koniec bloga na blox
Niestety otrzymałem nie miłą informację od Agory, iż nasz blog przestanie
działać z końcem kwietnia.
"Decyzja o zamknięciu Blo...
Bakłażan, soczewica i pomarańcze
-
Bardzo przyjemna sałatka, która łączy w sobie moje ulubione składniki.
4 bakłażany (800g - 1 kg) pół granatu 1 czerwona cebula 1 szklanka
ugotowanej zielo...
Krewetki, najprościej.
-
[image: krewetki z czosnkiem]
Gdy myślę o Walentynkach i romantycznej kolacji, to od razu mam skojarzenie
z jedzeniem rękami. Nie wiem skąd mi się to wzięł...
Walentynkowa pianka z serduszkami
-
No cóż Uwielbiam Walentynki, a przeciwnicy lepiej niech tego nie czytają.
Myślałam co by tu zrobić by zaskoczyć moją rodzinkę no i wymyśliłam coś
innego....
Zapraszam
-
Od zamknięcia bloga wiele się w moim życiu wydarzyło. Zmieniłam stan
cywilny, postanowiłam wrócić do pracy w zawodzie, otworzyłam swój gabinet,
skończyła...
Gofry dyniowe
-
Dziś mam dla Was kolejny przepis na gofry. Tym razem aromatyczne, pachnące
przyprawą korzenną, o pięknym pomarańczowym kolorze. Idealne na zimową
chandrę. ...
Świąteczny koszyk ciastkowych rozkoszy
-
O tym, że jadalne prezenty to moja słabość wiadomo nie od dziś. W tym roku
zainspirowana restauracją Water and Wine postanowiłam przygotować Rozkoszyk.
W ...
smażone tofu z sosem sojowym
-
To danie to przeróbka mojego starego przepisu na kurczaka po chińsku. Gdy
jeszcze jadłam mięso, było to jedno z moich ulubionych dań. Na szczęście
smakuje ...
Kalmary w cieście winnym
-
Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki. To już ostatni przepis w ramach
hiszpańskiej serii.
Najlepsze zostawiłam na koniec, złociste kalmary to moje pop...
Muffiny "jabłkowa kruszonka"
-
Oryginalna nazwa tych muffin to po prostu muffiny z jablkami i kruszonka.
Nazwa "jablkowa kruszonka" zostala nadana przez 5 letnia Maje, ktora na
pytanie c...
Mus z pigwowca
-
Kwaskowaty mus do owsianki, przełożenia ciasta ze słodkim kremem,
zapiekanego ryżu czy naleśników. Obok pigwowca do herbaty, nowa pozycja
obowiązkowa w d...
Śniadania. Omlet z suszonymi pomidorami i fetą
-
Podobno najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W moim przypadku bywa
różnie, bo nigdy nie mogę zdążyć zjeść i tym bardziej przygotować coś
sensown...
Niebiańskie ciasto z agrestem i marcepanem
-
Niebiańskie ciasto z agrestem i marcepanem
Przepis pochodzi z rewelacyjnego bloga NAMI-NAMI genialnej Estonki, która
robi niesamowite dania i desery. Pol...
Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
-
[image: Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah, Baked lemon
asparagus with radishes and dukkah]
Uwielbiam w sezonie szparagowym zajadać się n...
Orzeźwienie doskonałe. Granita kawowa z lodami.
-
Uff, jak gorąco! Czyż nie piękne lato mamy tej wiosny? Słowo daję, tak
upalnego maja jak tegoroczny, wprost nie pamiętam! To powód, dla którego po
trosze...
Pieczone roladki ze schabu
-
Już lada dzień pojawi się w sprzedaży kolejna dieta 1400 kcal. Ci, którzy
obserwują mnie na bieżąco na Instagramie, kiedy widzieli jak przygotowuje
ten pr...
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi.
-
Jeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka
fiołkowego zapachu,
a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła.
Ukł...
Ciastki
-
Za oknem stukot i rejwach. Cudowne dźwięki, bo to buduje się nasz domek!
A w kuchni pachnie ciasteczkami. Najadam się zapachem, bo na razie ciastki
nie dla...
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną
-
Przygotowanie do świąt w końcu ruszyły i u mnie. Poczyniłam mazurki. W
zasadzie nic wyszukanego, żadnych fajerwerków, jednak bez tradycyjnego
cukru czy ...
Ukraińskie pierożki czyli Varenyky
-
Od czasu do czasu zaglądam na Wrocławski Bazar Smakoszy, gdzie można
zakupić i przede wszystkim skosztować ogrom regionalnych i pysznych
smakołyków. Raz, s...
Sernik francuski na spodzie z krakersów
-
Jeśli myślisz, że jadłeś dobry sernik to koniecznie musisz spróbować
francuskiego!
Na chrupiącym spodzie z krakersów, mega kremowy i delikatny, a na w...
Zapiekany makaron z oberżyną
-
i z pestkami dyni
Witajcie drodzy czytelnicy! Gdy dzisiaj zobaczyłam, że ostatni wpis
zrobiłam w grudniu to trochę się przeraziłam. Moja regularność zes...
Bułki orkiszowe, pieczone metodą solno - drożdżową
-
W lutowej piekarni Amber znalazł się bardzo ciekawy przepis na bułki, z
wykorzystaniem zaczynu solno - drożdżowego. Innymi słowy - drożdże zostają
rozpus...
Ciasto cytrynowe z makiem
-
*Muszę przyznać, że to ciasto cytrynowe to jeden z lepszych wypieków, jakie
ostatnimi czasy zdarzyło mi się jeść, a z pewnością jest to najlepsze
ciasto cy...
Comfot Food App
-
A więc stało się Wreszcie powstała! Aplikacja, która jest zbiorem moich
pasji, przepisów i pięknych zdjęć. Zapraszam do pobierania na urządzeniach
iOS.
Burgery w stylu orientalnym
-
Gdy przychodzi ochota na burgera... po prostu go sobie robię ;) Uwielbiam
klasyczne smaki – burger z dobrej wołowiny, ogórek kiszony, dobrany sos –
ale od ...
šalamounovy řezy czyli salomonowe ciasto
-
*i zrozumiałem, że nadzwyczajność miejsc trwa tak długo, jak długo za takie
je uważamy.*
*i że gdyby nie było Pragi, należałoby ją wymyślić.*
str. 17, A...
Pepparkakor
-
[image: DSC_0199]
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta… Wczoraj nawet i dziś prószył
śnieg, co mnie jako kierowcy mającemu problem z wyjazdem, gdy ro...
Poduszki Tri Core, Coop Home Goods i inne
-
Ogólnie o poduszkach
Bogactwo dostępności produktów jest czasem uciążliwe. Mając do wyboru
ofertę kilkudziesięciu firm, nie lada wyzwaniem jest wybranie ...
Jabłecznik z połówkami jabłek
-
Nie będę Wam pisać dlaczego tak długo mnie tu nie było, po prostu życie,
brak weny i dieta, to wszystko wpłynęło na to, że było mnie tu mniej.
Jednak os...
Pieczone warzywa z sosem orzechowym
-
[image: warzywa z sosem orzechowym]
Uwielbiamy pieczone warzywa. Najczęściej jemy je bez wymyślnych dodatków,
wystarczy sól. Kiedy Konrad znalazł w książ...
Serniczki mango
-
Post z podróży Toskańskiej wciąż na warsztacie, i jak każdy mój wpis
podróżniczy, znów wyszedł bardzo długi! Ale już go uwielbiam. Lubię wracać
do tych wsz...
Jaglane brownie bez cukru (wysokoproteinowe)
-
Długo szukałam fajnego, zdrowego jaglanego brownie. I nie byłabym sobą
gdybym nie wykombinowała czegoś swojego ;) Brownie pieczone było głównie
dla męża...
Wiosenny makaron
-
*Najprostszy, najszybszy obiad. Soczyście zielony. Idealny przed Świętami,
gdy naszą uwagę zajmują mazurki, drożdżowe baby i faszerowane jajka ;)
Smakuj...
Gryczane placki z sosem pieczarkowym
-
Coś dla miłośników kaszy gryczanej i kuchni bardziej tradycyjnej. Choć
nadal jestem zwolenniczką lekkiego i zdrowego jedzenia, to w ostatnim
czasie robię...
Tajlandia cz.2 targowe noce
-
Tajlandia to raj dla smakoszy. Uliczne jedzenie jest niezwykle urozmaicone
i pyszne. Jakby mało było tego, że na każdym kroku można coś zjeść w wielu
miej...
Jaglane uzależnienie :)
-
Budyń jaglany tu, kremowa jaglanka tam, kasza jaglana z owocami...to tu,
to tam atakowały mnie w internetach. Jako odpowiedzialna i ambitna matka
podjęłam...
Na zdrowie: szot z kurkumy
-
[image: Kurkuma, miód, cytryna]
Dziś będzie krótko, bo na razie nie mam głowy do dłuższych form.
Pomyślałam, że może i Wam dobrze zrobi *przepis na* zdrowe...
Pączki Wiedeńskie, Hiszpańskie, Gniazdka
-
Kochani, Kochani jeśli jeszcze macie siły na jedzenie słodkości w
dzisiejszy wyjątkowy Tłusty Czwartek koniecznie zróbcie te pyszne gniazdka!
Są bardzo pus...
Zimowe ogrzewanie.
-
Zima w tym roku mocno nas trzyma w swych mroźnych ramionach. Rozglądamy się
więc za czymś ciepłym, czymś co rozgrzeje, napełni nas miłych uczuciem
rozpręże...
Cytrynowe, serowe minipączki z kardamonem.
-
Kochani! Kilka dni temu Addio skończyło 7 lat. Całkiem fajny jubileusz,
prawda? Jedni idą w tym wieku do szkoły, ja postanowiłam wygląd Addio
odświeżyć ...
W Nowym Roku…
-
Szczęśliwego Nowego Roku Kochani!! Niech będzie on dla nas wszystkich
radosny, spokojny i pełen dobrej energii :) Od ostatniego wpisu minął już
ponad rok… ...
Podlaskie Śniadanie Mistrzów
-
Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie podzieliłam się z Wami wrażeniami z
mojej, naszej imprezy której już dwie edycje przeszły do historii, a
własnie zaczyn...
Cynamonowe ciasteczka z mąki żytniej
-
Aromatyczne cynamonowe ciasteczka z mąki żytniej, obficie wypełnione
pysznymi dodatkami. Polecam na święta lub jako przekąskę w świątecznej
krzątaninie :...
Teatr gotowania pod nowym adresem
-
Drodzy!
Przyznaję, że tutaj zrobiło się już trochę "ciasno" i trudno było mi
wprowadzić jakiekolwiek zmiany. Nie chcę porzucać teatru gotowania, bo to
"...
Ekspres do kawy Tchibo Cafissimo
-
Jakiś czas temu szczęśliwym zbiegiem okoliczności po wyrażeniu chęci
udziału,zostałam wybrana na stronie Rekomenduj.to na ambasadora i tym
sa...
PIERŚ INDYCZA W SOSIE CEBULOWO-KMINKOWYM
-
Dzisiejsza moja propozycja, to pomysł na wykwintny, bardzo smaczny obiad z
piersi indyczej.
Smak sosu wyraźny, idealnie pasujący do indyka.
Sama nie prze...
Marsowe ciasteczka z płatków kukurydzianych
-
Ciasteczka z tego przepisu to takie malutkie, słodziutkie czekoladowe
kuleczki. W sam raz na jeden kęs. Dzięki płatkom kukurydzianym chrupkie. I
co bardz...
Ciasteczka z masą kajmakową i czekoladą
-
[image: ciasteczka masa kajmakowa]
Dziś łatwy prz epis (znaleziony u Doroty na blogu i lekko zmodyfikowany)
na ciasteczka z masą kajmakową i czekoladą....
Szaksusz idealna
-
Szakszuka, czyli jajka gotowane w gęstym sosie z pomidorów i papryki to mój
sobotni rytuał. To śniadanie, którym rozpieszczam siebie i swoją rodzinę.
Lubię...
Dzień dobry. Rozpakowałam się właśnie... :)
-
*Dziesięć miesięcy. Tyle czasu zajęło mi układanie się w nowej
rzeczywistości. Mając 38 lat zrobiłam drugie studia, zmieniłam zawód i
włożyłam wie...
Dżem morelowy z kardamonem
-
*Powracam po długiej (ale i usprawiedliwionej!) przerwie ze skromnym
przepisem na dżem morelowy z kardamonem. Sezon na przetwory uważam za
otwarty! Dżemik...
Nutellino czyli likier z nutelli
-
Składniki na ca 1 litr likieru
300 g nutelli
450 ml mleka
200 ml tłustej śmietany
50 g cukru
50 g gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
1 filiżanka mocnego esp...
Haferflocken-Waffeln /Gofry z owsianki
-
Die Schule hat wieder angefangen.
Es kommt wieder anderen Rythmus in Alltag ... und dass mein Kind jetzt in
Ganztagschule gehen wird, bedeutet es für mich ....
Owsiane muffinki z rodzynkami bez mleka i jajek
-
[image: Wegańskie muffinki owsiane]
Ten przepis jest lekką modyfikacją przepisu, który już kiedyś pojawił się
na tym blogu. Wystarczy zastąpić krowie mle...
Bezglutenowy chlebek
-
Ten chleb pieklam juz trzy tygodnie temu, mialam zaraz napisac przepis, ale
jak to bywa...dzien za dniem...i nie wiadomo kiedy uciekly trzy tygodnie.
Nie ul...
Cheesecake z serem Västerbotten
-
Od dość dawna przymierzałam sie do wytrawnego sernika, ale w końcu minęło
sporo czasu zanim zabrałam się do jego wykonania. I muszę przyznać, że
jestem b...
Ciasto migdałowo-rabarbarowe
-
Sezon na rabarbar w pełni. Pieczemy więc sporo ciast :). Dziś wersja dla
miłośników migdałów i marcepanu. Idealne ciasto na piknik od smitten kitchen.
Dosk...
Zupa z pieczonych warzyw (nie tylko dla niemowląt)
-
Dobra. Dziś nie będę się zarzekała, obiecywała poprawy ani nic z tych
rzeczy. Spójrzmy prawdzie w oczy, blog już prawie umarł. Już, już miałam
pisać oficja...
Mleczobranie
-
Aż strach pomyśleć jak dawno nas tu nie było... nie spodziewałem się, że aż
tak dawno, dopóki nie spojrzałem na datę ostatniego posta.
Ale żyje...
Pasta do chleba ze słonecznika i papryki.
-
Taka pasta to dla mnie nowość ,ale mega dobra nowość która na zawsze
wchodzi do mojego menu :)
Świetne jest to ,że w zasadzie w zależności jakie dodatki ...
Mazurek na waflach - z różą i porzeczkami
-
Wielkanoc kojarzy mi się z jajkami, z chrzanem, z pieczonym mięsem na
zimno, sałatką warzywną i przede wszystkim z żurkiem. Z jajkiem i białą
kiełbasą oczy...
Batony muesli, lepszego czasu nie będzie
-
Napisałabyś jakiegoś posta rzucał czasem L. przed wyjściem do pracy. J.
puszczała wirtualne oko, zapraszając do swojej cyklicznej zabawy. Ja i mama
będzie...
12 gdyńskich miesięcy na 10 lutego
-
mniej więcej w połowie listopada zaczęłam pisać o moich gdyńskich
dziewięciu miesiącach, ale skrawki słów zgubiły się gdzieś między obrazkami
i nigdy już ...
Chatka Baby Jagi. Sernik na zimno z twarogu
-
[image: chatka_Baby_Jagi_11_of_1]
[image: chatka_Baby_Jagi_5_of_1]
Do dziś pamiętam, gdy pierwszy raz zjadłam Chatkę Baby Jagi, zwaną także u
nas chatką...
Mądre, piękne i gotują - projekt kulinarny
-
15 grudnia 2015 wystartowała* akcja charytatywna „Mądre, piękne i gotują”*.
W ramach projektu sześć znanych szefowych kuchni wyda specjalną kolację.
Pows...
Wiosna za oknem, wiosna na talerzu
-
*Inspiracja 1*: Wiosenna temperatura pod koniec grudnia, wiosenny
płaszczyk, kwiatki kwitnące na balkonie, zielona, młoda trawka na Plantach.
*Inspiracj...
Do zobaczenia!
-
Drodzy Czytelnicy,
Jest mi bardzo ciężko i smutno, gdy to piszę, ale muszę przestać oszukiwać
siebie i przede wszystkim Was.
Dzisiaj oficjalnie zawieszam ...
Sernik cytrynowy
-
Zapraszam na sernik w świątecznym klimacie. Na ciasteczkowym spodzie, z
wyczuwalnym cytrynowym aromatem w masie serowej z polewą śmietanowo –
cytrynową. ...
Kaczka w roli głównej
-
Od wakacji tyle pracuję, że ledwie zaglądam od czasu do czasu na blogi
kulinarne. A pomyśleć, że kilka lat temu nie wyobrażałem sobie dnia bez tej
lektury....
Jaką wybrać suszarkę do grzybów, owoców i warzyw?
-
Jaką wybrać suszarkę do grzybów, owoców i warzyw? Od 2 już chyba lat
przymierzałam się do zakupu suszarki do grzybów. Przypominałam sobie o niej
nawlekając...
Krwawe babeczki na Halloween
-
Sama nie obchodzę Halloween, ale stwierdziłam, że to dla mnie świetny
pretekst do słodkiej (i straaasznej) zabawy w kuchni :) Do dekoracji
krwawych babe...
pasztet z cukinii - mój powszedni
-
Wpadam do domu, ledwie zdołam odwiesić płaszcz na wieszak, umyć ręce i z
miejsca wchodzę do kuchni - w gumiakach, na ich zdejmowanie czasu nie ma.
Głodn...
Brzoskwinie w syropie waniliowym
-
*Dzisiaj coś dla wielbicieli brzoskwiń, w tym i mojego Męża [image:
laughing]*
*Doskonale wiecie ile kosztują brzoskwinie w sklepie, ok 3 do 4 zł.*
*...
Bruksela książkowo
-
*Dzisiaj czas na małą wycieczkę po Brukseli szlakiem ulubionych
księgarń.Jeśli podobnie jak ja potraficie szwendać się godzinami między
półkami i przesia...
Chleb na zakwasie z San Francisco
-
Czasem piekąc chleb dostajemy coś czego nie planowaliśmy, ale to właśnie to
czego potrzebowaliśmy. To był chłodny dzień, kiedy w końcu po kilku dniach
pi...
Koktajl bananowo jagodowy / borówkowy
-
Ciągle nie mogę wrócić do rytmu okołoblogowego, więc dziś coś na szybko...
;)
Artykuł Koktajl bananowo jagodowy / borówkowy pochodzi z serwisu
UgotujmyT...
Na zakwasie i na drożdżach. Czerwiec 2015
-
Zapraszam do tworzenia 24 listy *"Na zakwasie i na drożdzach"* Ponieważ
jest to lista rocznicowa, chciałabym, aby była podsumowaniem dwóch lat
dzialaln...
sałatka wiosenna z truskawkami
-
składniki: 2 garści młodego szpinaku kilka gałązek kolendry truskawki (ok.
10 sporych) 2 szalotki garść nerkowców pół sera feta, ok. 100-150g 1
nieduże awo...
Słoik w Japonii. Jeść jak król, czyli 会席料理.
-
Po długiej przerwie, pora na kolejne wyznania. Dziś odkrywam kolejny
skrawek Japonii.
W dzisiejszym odcinku: udana-nieudana wyprawa i słów parę o kuchni
l...
Kremowa zupa czosnkowa
-
Ze względu na nadchodzący sezon grypowy czosnek pod różną postacią staje
się coraz częściej głównym bohaterem przepisów kulinarnych. Przygotowując
dania ...
Новые машины из The Crew представили в действии
-
Компания Ubisoft решила, что лучше один раз увидеть, чем сто раз услышать.
Представленный ниже видеоролик все дополнительные машины к сетевой гонке.
Первы...
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji)
-
Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z
orzechami. Jest to jedno z niewielu ciast bez mas. Ponieważ miałam w domu
spo...
Lasagne
-
Ho ho.. Dawno mnie tu nie było.. Jeżeli ktoś czyta mojego bloga to
przepraszam za to, że musiał czekać. W ramach przeprosin, chciałam
podzielić się z Wa...
Zupa z kukurydzy, ziemniaków i jabłek
-
Jeszcze wczoraj były upały, a ja zamykałam w domu okna przed żarem. Dziś
przez te same okna nad ranem wpada chłód, a ja budzę się z chrypką.
Wielkimi kro...
Tort z truskawkami
-
Witajcie po dłuższej przerwie spowodowanej różnymi sprawami w tym wypadkiem
i takie tam ;)
Znów zaczynam działać w kuchni ale nie obiecuję, że będę wstaw...
Haruki Murakami i słodkie bułki z pastą z fasoli
-
*Słuchaj pieśni wiatru, *oraz **Flipper roku 1973 *to dwie najwcześniejsze
powieści Murakamiego. Nigdy wcześniej nie były publikowane w Europie, ani
Stanac...
Placki z płyty czyli zapach podlaskiej wsi
-
*Podjadam właśnie pierwsze w tym roku polskie truskawki, ich smak zawsze
przywołuje we mnie wspomnienia.*
*Kiedyś w niedzielne popołudnie wybrałam się do og...
Kibbeh i pozegnanie
-
Pewne rzeczy sa nieuniknione.
Pamietam poczatki: moja ekscytacje gotowaniem, pisaniem o jedzeniu,
dzieleniem sie przepisami. Pamietam, jak przyjaznie zostal...
Przepis na coś dobrego..
-
Kto z Was przeogromnie żałuje dzieci, tych zaniedbanych i doświadczających
przemocy,o których czytamy w gazetach..? Kogo z Was przechodzą dreszcze na
wi...
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną
-
Dziś coś specjalnie dla wegetarian i miłośników kasz - zapiekane bakłażany
z kaszą jaglaną według przepisu z palce lizać.
*Składniki:*
- *2 średnie bak...
Ciasteczka sezamowe
-
Moje najnowsze postanowienie - wszelkie słodkie wypieki, które serwuję
dzieciom, muszą mieć w sobie coś zdrowego. Mąkę białą mieszam więc z
razową, dosy...
Buraki z pomidorami
-
Pewnej zimy miałam takie parcie na buraki, że nabywałam kilogram, gotowałam
i obierałam żeby zrobić cośtam, przepis leżał na blacie. Miałam zamiar...
Zanim...
Wysilić się
-
KANAPKA
Z MAKRELĄ,
KAPARAMI
I JAJKIEM
To ta pora roku, przy której się zatrzymuje na progu drzwi, wychodząc rano,
wdychając powietrze. Pamiętając prz...
...
-
To nie koniec, to początek. :-)
Dziękuję każdemu, kto tu kiedykolwiek zajrzał. Było cudnie, ale pora
przyznać się, przed sobą i przed Wami, że pewna era...
KONIEC :)
-
Moi Drodzy, Podjęłam bardzo ważną decyzję… Nadszedł czas na zamknięcie LS.
To były naprawdę fantastyczne 3 lata! Zawarte w tym czasie znajomości, a
nawet p...
Dlaczego zniknęłam
-
Przez ostatnie dwa lata czułam się jak na roller coasterze. Mozolne
wspinanie się w górę i zjazd z wykrzywioną ze strachu twarzą. Przeciwności
postanow...
Czytelnicy gotują: Schab pod szpinakową pierzynką
-
Kochani, miło mi poinformować Was, że rozpoczęłam nowy cykl na blog:
"Czytelnicy gotują". Z przyjemnością będę umieszczała na blogu zdjęcia dań
przygotowan...
Pachnący port
-
Nocny targ na Temple Street. Krewetki z chili i czosnkiem, małże, młoda
kapusta pak choi, smażony makaron oraz bakłażan z czosnkiem...
Okazało się, że nas...
Przeprowadzka
-
Małe przemeblowanie w kuchni, dlatego z przyjemnością zapraszamy na Gry
Kuchenne pod nowy adres, gdzie jeszcze pyszniej gotujemy, fotografujemy i
blogujemy...
Sernik na zimno z musem truskawkowym
-
*pyszny sernik, który powstał na bazie wielu internetowych przepisów. robi
się go stosunkowo szybko, a ten mus... same pyszności. a tło do zdjęć
tworzą t...
I myślę (zdarza się) – czy warto?
-
Skoro przez 4 lata nie udało mi się kupić jajka z żółtym żółtkiem, które
smakowało jak jajko i nie śmierdziało jakimś dziwnym krajowym odorem…
Właśnie zjad...
Pierogi ruskie po góralsku
-
W ferie byliśmy - już tradycyjnie - w Szczawnicy. Lubimy tam jeździć, mamy
tam jakby swoje miejsce. I nie tylko chodzi o góry, zimę, zdrowy klimat,
możliw...
Creme caramel - deser lekki jak piórko.
-
Creme caramel to jeden z moich ulubionych szybkich deserów. Prostota na
talerzu - orgazm w ustach.
To lekkie połączenie mleka i jajek z wanilią oraz odrobin...
Kolakakor- szwedzkie ciasteczka karmelowe.
-
*Po pierwsze: mocno maślane i pachnące karmelem. Po drugie: chrupiące z
zewnątrz. Po trzecie: CIĄGNĄCE w środku ♥ Surowa masa jest taka pyszna, że
zastana...
Spotkanie z Béatrice Peltre
-
For the English version, click here
[image: Me & Béa]
Pamiᶒtam dokładnie kiedy to ok. 5 lat temu odkryłam bloga *La Tartine
Gourmande*. Od razu zachwycił...
Przed rokiem...
-
*... a dzisiaj nasze małe święto ;)*
Tort kokosowy z amaretto i białą czekoladą
(proporcje na tortownicę 20 cm,
do tortownicy 23 cm należy zwiększyć...
Na dobry początek!!!
-
Zapewne zauważyliście, że po lewej stronie bloga pojawił się baner
reklamujący mój sklepik na srebrnej agrafce. Baner wygląda tak: W …
Czytaj dalej →
Coś z niczego, herbaciana chwilka odpoczynku..
-
Co jak co, herbata jest dobra na wszystko. Na ból gardła z miodem na
cytryną, na bezsenna noc z mlekiem. Gorzka na ukojenia zbuntowanego
brzucha, słodka n...
Zupa z czerwonej soczewicy
-
Dzisiejszy dzień mija pod znakiem pączka, dlatego na obiad polecam coś
lekkiego, ale rozgrzewającego i pożywnego. Przepis znalazłam na blogu Liski.
Tam za...
Wesołych Świąt :)
-
*Życzę wszystkim, którzy mnie jeszcze pamiętają ciepłych i spokojnych Świat
Bożego Narodzenia :)*
*I obiecuję wrócic po nowym roku w świat blogowego kuchar...
Finiszuję
-
Dużo czasu zajęło mi podjęcie decyzji o zawieszeniu bloga, ale prawda jest
taka, że od kilku miesięcy trochę mniej przykładałam się do jego
prowadzenia. Mo...
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Serdecznie polecam taką sałatkę i to nie tylko dlatego, że to wszystko na
co udało mi się wykorzystać posadzone przeze mnie pomidory ;-) cyt. za Aldi
http:...
Red Velvet Cake
-
Red Velvet Cake Na ten tort trafiłam na blogu Stardust, bardzo mi się
spodobał i postanowiłam go zrobić przy najbliższej okazji. Nawet nie
zniechęciła mni...
Nowy adres bloga
-
Z okazji trzecich urodzin bloga wprowadziłem parę zmian: przede wszystkim
jest to przeprowadzka w nowe miejsce, czyli pod nowy adres
(http://www.moja-pieka...
Pożegnanie na gorąco.
-
Ponieważ Durszlak przestał już działać, nie ma sensu czekać na aktualizację,
by mój nowy kątek pojawiał się w jego widgecie.
Dlatego w najbliższym czasie Ku...
Moi kochani!
-
Moi kochani!
Dostaje od was wiele maili z pytaniami odnosnie mojej nieobecnosci i braku
aktywnosci na blogu.
Z powodu niewystarczającej ilości czasu, n...
Kasztanki... czyli kandyzowane kasztany;)
-
Dzis pograze sie pewnie zupelnie ;) Bo jesli upieczenie do zdjecia
kakaowego chleba, ktory robi sie raz dwa, wcale nie wydaje mi sie takim
szelenstwem, t...
Tort "Zielone jabłuszko"
-
Mój megaspóźniony tort z okazji zmiany przedniej cyferki na "2". Kompletnie
inny niż pieczone przeze mnie wcześniej torty - w ogóle nie jest słodki. Tu
z...
Sernik na zimno z czarną porzeczką
-
Na osłodę-ochłodę tego gorącego dnia proponuję sernik - bez pocenia się
przy piekarniku - któż by to zniósł przy 35 stopniach na zewnątrz??? :)
Jest szyb...
Muffiny jagodowo-śmietankowe
-
Boże, co za pychotka!!! Po tych muffinach dołączyłam do grona
"muffinofilów".
Z przepisu Evenki. Dziękuję!
Składniki na 12 muffinów:
30 dag mąki
1 i 1/...
Pierniczki ŻYCZĘ WSZYSTKIM WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
-
W ten cichy i jedyny w roku świąteczny wieczórżyczę Wamaby spokój i
szczęście ogarniały serca Wasze.
Nowych nadziei w nadchodzącym roku !
Świąteczne piern...
Blok czekoladowy.
-
Wielki powrót ;). Pieczenie z dziewczynami ciąg dalszy, część kolejna :)).
Szybciutki, prosty deser. Nie mogłyśmy się doczekać - keksówka poleciała
prosto ...
MAKA Z ZIARNA PROSA
-
*Maka z ziarna prosa/ make jaglana/Millet flour* rowniez wykorzystuje sie
do wypieku pieczywa, uzywa sie jej jednak w polaczeniu z maka pszenna, gdyz
sama ...
Nieformalna kolacja al fresco
-
Nieformalne spotkania z przyjaciolmi naleza do czystych przyjemnosci,
zwlaszcza ze zwykle odbywaja sie one w ogrodzie i ... co wazniejsze, moj
maz zamienia...
mmm rewelacja! takie smaki w jednym miejscu to poezja :)
OdpowiedzUsuńMniamku!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zabaglione. Muszę w końcu spróbować zrobić !
OdpowiedzUsuńWitam ponownie;-) Zostawiłem Ci u nas na blogu zaproszenie do zabawy w "10te zdjęcie";-) Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńPoproszę i miseczkę
OdpowiedzUsuńTen deser jest idealnie stworzony dla mnie.
OdpowiedzUsuń