Przepis prosty jak drut:
ogórki
sól (niejodowana - jest taka - do przetworów)
chrzan
koper
czosnek
liście chrzanu albo wiśni albo czarnej porzeczki
Ogórki umyć.
Do słoików powkładać koper, po 2-3 ząbki czosnku, 1-2 kawałki chrzanu, kawałku liścia.
Poukładać ciasno ogórki.
Na każdy litr wody wziąć 1 łyżkę soli, rozmieszać do rozpuszczenia.
Ogórki zalać wodą, zakręcić niezbyt szczelnie, zostawić w cieple.
Jak już ogórki ukiszą się (kilka dni), słoiki dokręcić i wynieść w chłodne miejsce.
Smacznego :)
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
Ogórki kiszone to ja po prostu uwielbiam. Jak mam fazę to mogę zjeść cały (mały) słoik:)
OdpowiedzUsuńnajprostsze często znaczy najlepsze:-)
OdpowiedzUsuńMoja babcia często sama przyrządza ogórki kiszone :) Lubimy podjadać je ze słoika w ciągu dnia :)
OdpowiedzUsuń