Wszyscy podają jako źródło Wielkie Żarcie.
Ja też skorzystałam z tego przepisu, dodałam tylko marchewkę i pędy bambusa.
Sos wyszedł pyszny - pikantny, trochę słodki, trochę kwaśny ...
Składniki
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1 puszka bambusa (to ode mnie)
4 marchewki pokrojone w zapałkę (to też ode mnie)
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
uwaga ostre!!!
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1 puszka bambusa (to ode mnie)
4 marchewki pokrojone w zapałkę (to też ode mnie)
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
- następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
- na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
- gorący sos wkładać do słoików
- pasteryzować 20 min
uwaga ostre!!!
już mam ochotę na ten sos
OdpowiedzUsuńchyba i ja sobie zapiszę przepis
Nie wiem dlaczego, ale nigdy mi nie przyszło do głowy,że mogłabym sama zrobić taki sos :(Czyli ciągle dowiaduję się czegoś nowego :) Oczywiście przepis notuję :)
OdpowiedzUsuńco za świetna propozycja, postaram się zmobilizować i też zrobić, później nie raz ucieszę się z szybkiego obiadu :) dzięki
OdpowiedzUsuńdostanę trochę czy mam sobie zrobić sama? :>
OdpowiedzUsuń4 słoiki jadą do Gdańska - do podziału :)
OdpowiedzUsuńA sos jest pyszny, tylko trochę za ostry - w następnej porcji będzie mniej chili.
Jak dla mnie też troszkę piekiełko :D ale ogólnie.. pyyycha ;)
Usuńsos jest super-super, chyba sobie też nagotuję :D ale jeżeli uważasz że jest bardzo ostry, to Cię na mojego kurczaka na słodko-ostro nie zaproszę, bo mi ducha wyzioniesz :P
OdpowiedzUsuńRobiłam ten sosik dzisiaj i wyszedł przepyszny, mam zamiar zrobić jeszcze z jednej porcji:-) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńJak na mój gust można troche mniej octu dać.
OdpowiedzUsuńoj Kobietko powiem Cize sos jest PRZEPYSZNY jak go zrobilem to po 3 dniach nie ma juz prawie wogole niedlugo trzeba znowu zrobic:D dzieki jeszcze raz:D
OdpowiedzUsuńa czy jest podobny do sosu z pudliszek??
OdpowiedzUsuńtak, jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam (jak zauważyłaś na mojej stronie) i potwierdzam!!! Pyszny!!! :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ^^ sos jest bardzo dobry, tylko podług mnie troszkę zbyt ostry - nie wiem, czy osoby z wrażliwym żołądkiem będą mogły go normalnie jeść. Jednak po zmniejszeniu ilości ostrych przypraw sos jest naprawdę i słodki, i kwaśny, i nie za pikantny :)
OdpowiedzUsuńNa jaką ilość i jakiej wielkości słoiczków wystarczy taka porcja ? :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam - jakieś 4 litry ? (na oko)
OdpowiedzUsuńZrobiłyśmy ze szwagierką dwie porcje, troszeczkę zmniejszyłyśmy ilość ostrych przypraw, ale myślę że wszystko wedle gustu :) wyszedł przepyszny! :)
OdpowiedzUsuńSos jest rewelacyjny do usmażonej piersi z kurczaka +ryż ...mistrzostwo świata!!
OdpowiedzUsuńJak długo może stać po zapasteryzowaniu jak ogórki czy np tylko miesiąc czy krócej?
OdpowiedzUsuń