Jest to moja wersja, jeszcze nie dopracowana, niestety...
Gazpacho
1 litr soku pomidorowo-warzywnego
1 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
2 ząbki czosnku
1-2 kromki białego chleba (bez skórek)
1-2 obrane ogórki
1 zielona papryka
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól/pieprz
Pomidory (połowę) z chlebem, sokiem i czosnkiem miksujemy na gładką masę. Pozostałe pomidory, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Przelewamy zmiksowaną masę do miski, dodajemy pieprz i dolewamy około 1-2 szklanek wody (zależy jak gęstą zupę chcemy otrzymać) i przykrytą odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy w miseczkach/talerzach osobno na talerzu podajemy pokrojone warzywa.
1 litr soku pomidorowo-warzywnego
1 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
2 ząbki czosnku
1-2 kromki białego chleba (bez skórek)
1-2 obrane ogórki
1 zielona papryka
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól/pieprz
Pomidory (połowę) z chlebem, sokiem i czosnkiem miksujemy na gładką masę. Pozostałe pomidory, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Przelewamy zmiksowaną masę do miski, dodajemy pieprz i dolewamy około 1-2 szklanek wody (zależy jak gęstą zupę chcemy otrzymać) i przykrytą odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy w miseczkach/talerzach osobno na talerzu podajemy pokrojone warzywa.
zacznijmy od tego ze gaspacho pochodzi nie z hiszpanii tylko z wloch...
OdpowiedzUsuń