czwartek, 30 kwietnia 2009
Austria: Kaesespaetzle
Składniki:
1/2 kg mąki (ja użyłam tortowej)
5 jajek
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
20 dkg żółtego sera
2 cebule
masło
mąkę z jajkami i z wodą wyrobić na gładkie ciasto (ja jeszcze nie opanowałam konsystencji, ale za drugim razem na pewno będzie lepiej).
W garnku zagotowujemy wodę z solę i wrzucamy tam kluseczki. Ja do klusek mam taką drewnianą nakładkę na garnek z okrągłymi dziurkami - normalnie używam jej do klusek ziemniaczanych, ale myślę że była wynaleziona właśnie do spaetzli.
Kluseczki wyjmujemy, jak wypłyną na powierzchnię.
I teraz drugi etap:
Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
W misce układamy na zmianę kluski i ser.
Całość wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
W tym czasie na maśle rumienimy cebulę pokrojoną w plastry.
Solimy, pieprzymy.
Wyjmujemy kluski, nakładamy cebulkę na wierzch i wcinamy.
Smacznego :)
Austria: rolada biszkoptowa z dżemem morelowym
http://www.tourmycountry.com/austria/biscuitdough.htm
Rolada pyszna, pachnąca morelami, smakuje trochę, jak biszkoptowy omlet z dżemem...
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
60 g mąki
1 saszetka z cukrem waniliowym
łyżeczka tartej skórki cytrynowej
dżem (morelowy, malinowy albo z czarnej porzeczki) - ja dałam morelowy zmiksowany z kieliszkiem likieru morelowego
Utrzeć do białości żółtka z połową cukru i startej skórki cytrynowej. Ubić białkaze szczyptą soli, jak już piana jest ubita - dosypywać powoli cukier z cukrem waniliowym cały czas miksując. Pianę z białek wymieszać z masą żółtkową. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto na grubość około jednego centymetra (max. 1 palec).
Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i upiec ciasto (5 do 10 minut). W międzyczasie przygotować czystą ściereczkę, na którą można wyłożyć ciasto zaraz po upieczeniu. Zmiksować ciepły dżem (dodać trochę rumu, w razie potrzeby - jadałam likier morelowy), wyłożyć na ciasto i zrolować dosyć ciasno ciasto to ściśle. Na koniec posypać grubą warstwą cukru pudru.
Smacznego :)
środa, 29 kwietnia 2009
Austria: Zupa pomidorowa
Składniki (4 porcje - ja zrobiłam podwójnie):
1 cebula
1 marchewka
1 mały pęczek pietruszki
50 gram boczku wędzonego
1 łyżeczka masła
około 400 g pomidorów - dałam puszkę
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
125 mL śmietanki
posiekany szczypiorek
Pokroić cebulę, marchew, pietruszkę i usmażyć na maśle, do lekkiego przyrumienienia. Dodać posiekane pomidory lub pomidory z puszki, dolać 1 l wody z solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotować przez pół godziny, na koniec całość zmiksować. Dodać trochę cukru i śmietanki. Pociąć boczek i przysmażyć na chrupiąco (można dodać papryczkę Chilli dla zaostrzenia smaku). Nalać zupy na talerz i ozdobić kleksem śmietanki. Posypać grzankami i boczkiem, a na koniec szczypiorkiem.
Torta quarto quarti
Ciasto pyszne, wilgotne, dodatek dżemu przełamuje czekoladowy smak.
Torta quarto quarti
Składniki na ciasto (można dać inną ilość składników zachowując przy tym proporcję 4:4):
- 200g masła
- 200g cukru
- 200g mąki
- 4 jajka (czyli 200g)
- 2 łyżki kakao
Składniki na wierzch:
- dżem (dałam miksowany morelowy, ale za pierwszym razem była czarna porzeczka - też pyszne)
- 100g czekolady
- kilka łyżek kremówki (można zastąpić mlekiem)
- 20g masła
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wbić pojedyńczo jajka, cały czas miksując. Dodać kakao. Piec w temperaturze 170 - 180° C przez 35-40 min. Czekoladę rozpuścić (można w kąpieli wodnej) z kremówką, dodać masło. Upieczone ciasto posmarować dżemem i polać polewą.
wtorek, 28 kwietnia 2009
Litwa: litewskie grzanki, pyszna przekąska
Znalazłszy starszawy, ale jeszcze nie zupełnie zeschnięty stary chleb przypomniał mi się ten przysmak, co pokusiło mnie, żeby wpisać w google hasło "litewskie grzanki"
Przepis pochodzi z Dziennika (link) , zmieniłabym w nim jedynie ilość czosnku - w orginale smak był bardziej ostry.
Uwaga! Danie bardzo tłuste i kaloryczne (niestety)
pół bochenka ciemnego chleba żytniego, najlepiej z dodatkiem kminku
150 gram tartego sera żółtego
4 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól
olej (ewentualnie smalec)
Kromki chleba pokrój w słupki. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju lub smalcu. W rondelku wymieszaj tarty ser z majonezem, dopraw solą i wyciśnij ząbek czosnku. Podgrzewaj wszystko cały czas energicznie mieszając mątewką aż ser połączy się z majonezem w gładką masę. Polej nią gorące grzanki. Podawaj natychmiast.
Austria: chleb
Przepis mało konkretny - daje dużą dowolność interpretacji - codziennie można piec ten chleb i codziennie będzie inny...
Składniki (1 bochenek)
500 g mąki (dałam na pół mąkę orkiszową 700 i mąkę pszenną 650)
1 łyżeczka soli
1 kostka lub saszetka drożdży - dałam 20 g świeżych drożdży
100 g orzechów lub nasion lub oliwki - dałam mielone siemię lniane
2 łyżeczki przypraw takich jak kminek, gałka muszkatołowa, kolendra i inne - dałam kardamon
500 ml maślanki lub 450 ml normalnego mleka z odrobiną oliwy z oliwek - dałam kefir
Wykonanie:
Najprostszy przepis: Podgrzać lekko mleko (do temperatury ciała) i dodać drożdże. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj ciasto, zostaw do wyrastania na około 20-30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza ok. 45 minut. Jako formy użyć małego garnka.
Ja wyrabiałam chleb w maszynie, piekłam w opadajacej temperaturze: 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni, potem jeszcze 35 minut w temperatrze 200 stopni.
Chleb ładnie wyrósł, ma wilgotny miąższ i chrupiacą skórkę.
Austria: starowiedeńska tarta serowa
Tarta to właściwie bardzo wilgotny i aromatyczny sernik...
Wiedeńska tarta serowa
Składniki:
120 g masła
120 g cukru pudru
4 jajka
120 g mielonych orzechów (np. migdałów) - ja dałam migdały
120 g twarogu - dałam pół na pół twarożek homogenizowany lekko odcedzony i twaróg z wiaderka
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
trochę startej skórki cytrynowej - dałam cała z 1 małej cytryny
Przygotowanie:
Wymieszać masło, cukier(ja tu dałam połowę) i żółtka do momentu spienienia. Dodać przyprawy, orzechy i twarożek. Ubić jaj białka ze szczyptą soli aż sztywne (w tym momencie dodałam drugą połowe cukru) i wymieszać je z ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać okruchami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza, piec około 45 minut.
Zostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego :)
poniedziałek, 27 kwietnia 2009
Drożdżowy warkocz z serem
Warkocz robiłam po świętach Bożego Narodzenia, ale dopiero teraz mogę go wpisać...
Do nadzienia użyłam resztę maku z makowców oraz nadzienie serowe z tego przepisu.
Ciasto pyszne, lekkie, bezproblemowe.
Przepis Bajaderki:
Drożdżowy warkocz z serem
Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w kształcie warkocza i wypełnione słodkim nadzieniem z twarożku.
Ciasto:
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarożku
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto:
Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).
Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypana mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35-40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione. Wystudzić na drucianej siateczce.
niedziela, 26 kwietnia 2009
Weekendowa Piekarnia #28 - Żytni chleb z siemieniem lnianym
Nie mam miksera - trochę problemów z wyrabianiem chleba...
Próbowałam w maszynie, ale konsystencja chleba nie pozwalała na swobodne mieszanie.
Ostateczne wyrobiłam ręcznie, a do maszyny włożyłam na wyrastanie.
Zrobiłam jeden duży, ale nie bardzo mi się podoba - twardy i mało wyrośnięty...
Przepis cytuję za Tilianarą:
Żytni chleb z siemieniem lnianym
Namaczanka z siemienia lnianego:
91 g. siemienia lnianego 273 g wody
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie siemię z wodą i odstawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Zaczyn zakwasowy:
364 g. mąki żytniej razowej 290 g. wody 17 g zakwasu żytniego
Przygotowanie:
Wymieszać składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić pod przykryciem na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
182 g mąki żytniej razowej
364 g mąki wysokoglutenowej np. Manitoba
119 g wody
4 1/2 g (1 1/2 łyżeczki) drożdży instant
16 g (1 solidna łyżka) soli
cała namaczanka
cały zaczyn
Przygotowanie:
W misce miksera połączyć wszystkie składniki ciasta właściwego i mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników przez ok. 3 minut. Ilość wody dostosować do konsystencji ciasta. Miksować na średnich obrotach, aż ciasto zacznie się razem trzymać (mało rozwinięty gluten - patrz linki poniżej). Powinno to trwać ok. 3 minut, ale ciasto i tak będzie bardzo lepkie. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić do fermentacji na 45 minut, przykryte folią, w temperaturze ok. 26-27 stopni Celsjusza (można to uzyskać, przez włożenie miski do dużej torby foliowej z miseczką z gorącą wodą). Po tym czasie wyjąć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut, by odpoczęły. Uformować właściwe bochenki i ułożyć do wyrastania w formach lub koszykach. Odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę w temperaturze 26-27 stopni Celsjusza. Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem posmarować glazurą i naciąć. Piec z parą przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 220 i piec przez 35-45 minut, do czasu aż skórka będzie ciemno brązowa. Wyłączyć piekarnik, zostawić chlebki by wyschły przez ok. 10 minut w otwartym i stygnącym piekarniku. Ostudzić na kratce, potem zawinięte w ściereczkę przez kilka godzin zanim zostaną pokrojone. Źródło: Blog "Wild Yeast" (zainspirowany książką Jeffrey’a Hamelman’a “Bread: A Baker’s Book of Techniques and Recipes”)
Młoda kapusta zasmażana
Przepis w ramach Rabarbarowego Weekendu.
Placek z rabarbarem wg. Alidab
Wszyscy piszą o tym cieście - musiałam spróbować...
Nie zawiodłam się - ciasto pyszne i zaskakujące - smakuje budyniowo, a nie wygląda...
Oryginał ze zdjęciami
Dzień wcześniej pokroić rabarbar w kostkę, zasypać cukrem i zostawić co najmniej na 12 godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie odcedzić a na soku ugotowac budyń, nie dodając już cukru.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodać rabarbar, wymieszać i nadzienie gotowe.
Następnie tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników i zarobić ciasto.
Podzielić na pół. Wylożyć jedna część do formy. Posypać bułką tartą, następnie dajemy rabarbar i na wierzch drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 160-180 C przez ok. 50 min.(podobnie jak szarlotkę).
Czas i temp. pieczenia zalezy od piekarnika - ja piekę na termoobiegu w temp. ok 160 C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Placek upieczony w ramach Rabarbarowego Weekendu.
sobota, 25 kwietnia 2009
Oładki z rabarbarem

Pierwszy raz robiłam je dobrych kilka lat temu i od tego czasu weszły na stałe do naszego menu.
Przepis znalazłam na grupach pl.rec.kuchnia, teraz jest publikowany tutaj.
Oładki z rabarbarem
2 szklanki mąki (35 dag),
butelka kefiru,
2 jaja,
2 łyżki oleju,
łyżka cukru,
sól,
łyżka proszku do pieczenia,
25 dag rabarbaru,
15 dag oleju
Sos:
pół opakowania serka homogenizowanego,
szklanka śmietany,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy
Połowę kefiru rozmieszać z wybitymi jajami i wymieszać z mąką, olejem, cukrem i solą. Wyrabiać ciasto, dodając porcjami pozostały kefir. Na końcu wsypać proszek do pieczenia i pokrojony rabarbar. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz niezbyt grube placuszki, smażyć z obu stron. Rozmieszać twarożek homogenizowany ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Wstawić racuszki na kilka minut do gorącego piekarnika, po ogrzaniu podać na stół. Sos podać w oddzielnym naczyniu.
From Z.Wodecki
Przepis w ramach Rabarbarowego Weekendu.
Racuchy drożdżowe z rabarbarem, na słodko

Przepis Layli z CinCin.
Ja nie dałam wiórków kokosowych, ale poza tym wszystko tak samo.
Ciasto proste, do wymieszania łyżką.
Racuchy drożdżowe z rabarbarem, na słodko
Owoce:
ok 1/2 kg rabarbaru,truskawek,jabłek lub innych owoców,
Ciasto:
paczka wiórków kokosowych (niekoniecznie), 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3 dkg drożdży, 1 szkl. mleko 3 łyżeczki cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Przygotować ciasto na racuchy. Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min.
Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło.
Rabarbar obrać, drobno pokroić i dodać wraz z kokosem do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na pare min. w ciepłe miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron rumiane placuszki -racuszki ;)
Przepis w ramach zabawy w Rabarbarowy Weekend.
piątek, 24 kwietnia 2009
Zupa cebulowa

Do tej pory robiłam jasną, często miksowaną, czasem z białym winem, zawsze z serem lub z grzankami.
Ta jest inna, niemniej pyszna...
Przepis stąd...
SKŁADNIKI:
około 8 porcji
1 kg cebuli
2 litry bulionu - użyłam rosół warzywny z kostki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki cukru
szczypta kminku - nie dałam, chociaż lubię.. (inni nie bardzo..)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie na wolnym ogniu przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy cukier, mieszamy. Zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Na patelni robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto. Mieszając zupę dodajemy do niej zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
czwartek, 23 kwietnia 2009
Fińskie naleśniki z piekarnika
Zrobiłam je pierwszy raz od razu, po zobaczeniu tu...
Superszybki, superproste i bezwysiłkowe...
A to przepis:
600ml mleka
250g maki
2 jaja
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka miękkiego masła
tłuszcz, żeby wysmarować blachę
Włączyć piekarnik na 200°C, żeby się rozgrzał.
Wszystko ze sobą zmiksować.
Formę - blachę prostokątną z piekarnika - wysmarować margaryną do pieczenia (używałam Kasi), porzadnie ! Wylać całe ciasto na blachę i do pieca na 20-25 minut.
Do tego zmiksowałam domowy dżem morelowy - aromatyczny i lekko kwaskowy...
Polecam - będziecie zaskoczeni...
środa, 22 kwietnia 2009
Chleb staropolski według Liski
Oryginany przepis tu. Poniżej cytuję:
Chleb staropolski
Biga
3 g suszonych drożdży instant dr Oetkera (czyli 1/2 op) (lub 6 g świeżych) - dałam świeże
150 ml ciepłej wody
150 g mąki pszennej
wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Zwykle zajmuje to 1/2 - 2 h. Można postawić na kaloryferze, wówczas proces ten nastąpi b. szybko.
Następnie dodać:
50 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
280 g zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej
1 łyżka oliwy
opcjonalnie: nasiona słonecznika lub inne
Wyrobić mikserem lub łyżką. Niezbyt długo. Wystarczy tylko, że składniki dokładnie się połączą.
Keksówkę o długości 18 cm wysmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np na kaloryfer).
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C.
Po ok. 1 h ciasto powinno wypełnić całą blaszkę. Jeszcze raz posmarować wierzch oliwą. Można posypać makiem lub solą.
Wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą. Piec 10 min.
Zmniejszyć temp. do 190 st C. Piec kolejne 40-45 minut.
10 minut przed końcem pieczenia należy chleb wyjąć z formy i dopiekać bez niej.
Ostudzić i dopiero wówczas kroić.
Zupa ziemniaczana berlińska
Zupa zrobiona w ramach zabawy kulinarnej "Z widelcem po Europie".
Przepis z "ugotuj to":
Zupa ziemniaczana berlińska - składniki
- 50 dag ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 800 ml bulionu warzywnego
- 5 gałązek majeranku
- 100 ml kremówki
- sól
- pieprz
Zupa ziemniaczana berlińska - sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój włoszczyznę. Posiekaj cebulę. Boczek pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i 2/3 boczku. Dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż przez chwilę. Wlej bulion, dodaj 2 gałązki majeranku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj bez przykrywki ok. 15 minut. Resztę boczku wysmaż na chrupko na suchej patelni. Z zupy wyjmij gałązki majeranku, całość zmiksuj i połącz ze śmietaną. Zagotuj jeszcze raz, przypraw, posyp listkami majeranku i skwarkami boczku.Zupa pyszna, sycąca, przypomina smakiem naszą domową grochówkę.
Mazurek daktylowy

Kolejny mazurek z bloga Dorotus:
Składniki na ciasto kruche:
* 35 dag mąki pszennej
* 50 g cukru pudru
* 20 dag masła
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - ja zrobiłam 3 małe okrągłe mazurki do święconki.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem.
Składniki na masę daktylową (lub z innych suszonych owoców):
* 1,5 szklanki suszonych daktyli
* 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
* 2 łyżki soku z cytryny
* pół szklanki wody
* do kwaskowych owoców np. żurawiny - można dodać cukru
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z owoców zrobi się pulpa. Zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.
Nam bardzo smakował - kruchy spód, nie za słodka, lekko kwaskowata góra...

wtorek, 21 kwietnia 2009
Chleb tostowy
Piekę go często - dzieci lubią kanapki z takiego chleba do szkoły. Wyrabiam w maszynie, piekę w piekarniku.
przepis Sylci z cincin-a:
2 1/2 szkl. maki chlebowej (650)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
1 zoltko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (ja daję świeże)
Mąkę przesiać do miski.
Z drożdży,cukru, 2 łyżeczek mąki i 1/4 szkl. mleka zrobić rozczyn i odstawić na 10 minut.
Do mąki dodać sól,rozczyn, żółtko i resztę płynu, wyrabiać ciasto ok 10 minut. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Następnie, ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki i odstawić na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch chleba białkiem i posypać sezamem. Piec 30 minut w 200C.
Mazurek cygański

- 25 dkg mąki
- 20 dkg Kasi (ja daję masło)
- 5 jajek
- 15 dkg cukru
- 10 dkg migdałów
- 10 dkg wypestkowanych daktyli
- 10 dkg fig
- 20 dkg rodzynek
- 20 dkg włoskich orzechów
- 10 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
poniedziałek, 20 kwietnia 2009
Zaległości - mazurek pomarańczowy z marcepanem

Co roku mieliśmy mazurek pomarańczowy na stole.
W tym roku miało nie być - córka miała przyjechać dopiero w drugie święto...
Ale zdjęcia u Dorotus były takie kuszące...
Przepis cytuję za Dorotus:
Składniki na ciasto kruche:
- 35 dag mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto - wałeczki wokół, itp., jeśli lubicie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Składniki na masę pomarańczową:
- 4 pomarańcze (średniej wielkości)
- 1 cytryna
- 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
- 60 g masy marcepanowej
Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki, której nie chcemy). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować foodprocesorem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).
Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.
Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.
Kandyzowane plasterki pomarańczy:
- 2 pomarańcze
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Pierś z kurczaka z pomarańczami
Składniki:
3 piersi kurczaka, (ja dałam jedną podwójną)
3 pomarańcze (jeśli duże, jeśli są mniejsze, to ,
1/2 śmietany (wiejska),
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa cała, rozmaryn suszony,
masło.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Obrać pomarańcze, następnie z jednej wycisnąć sok i dodać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki. Z dwóch pozostałych pomarańczy oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnie. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach rozmarynu i wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo, żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał).
Oryginalny przepis pod tym adresem:
Czarna Oliwka - Piersi z kurczaka w pomarańczach
Weendowa Piekarnia #26 - Chleb z serkiem ricotta
Dopiero w ten weekend udało mi się upiec ten chlebek - jako alternatywę do niemieckiego (dzieci wolą chleby pszenne, lekkie). Chleb piekłam z podwójnej porcji na kamieniu, wyrabiałam w maszynie.
Przepis cytuję za gospodynią:
Chleb z serkiem ricotta
Składniki:
- 100 g wody
- 40 g mleka 3,2%
- 5 g drożdży instant (dałam świeże)
- 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)- dałam 650
- 15 g masła
- 90 g serka ricotta (ja dałam zwykły homogenizowany)
- 5 g soli
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Weekendowa Cukiernia #2 - Bezowo-orzechowa rolada z czekoladą i bitą śmietaną
Cytuję przepis za Tatter:
Bezowo-orzechowa rolada z czekoladą i bitą śmietaną
200g gorzkiej czekolady (75%), połamanej na małe kawałki
110g łuskanych orzechów laskowych
4 duże białka
225g złotego drobnego cukru
570ml śmietanki kremówki lub double cream
1 łyżka cukru waniliowego
blacha o wymiarach 25x 35cm i 2cm głębokości
blacha do prażenia orzechów
papier do pieczenia/pergamin
Na początek należy rozgrzać piec do 190C. Blachę na roladę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem tak, aby z każdej strony wystawało jeszcze 2.5cm.
Na inną blachę wysypać orzechy i wsunąć do gorącego pieca na najwyższą półkę. Prażyć ok. 8 minut. Wyjąć, wystudzić, po czym zmielić (tu trzeba uwazżać, aby proces ten nie trwał zbyt długo gdyż orzechy mogą puścić olej). W dużej, czystej misce ubić białka na "soft peaks" (wyjęta trzepaczka pozostawi po sobie wzniesienia z czubkami, które mają lekko zawijać się w dół) i stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie, pomagając sobie metalową łyżką, należy ciętymi ruchami wmieszać do masy bezowej zmielone orzechy laskowe, a potem rozprowadzić masę w przygotowanej blaszce. Piec na środkowej półce ok. 20 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić w blaszce. Przygotować kolejny arkusz papieru, odrobinę większy od powierzchni ciasta. Wyłożyć na niego wystudzoną roladę i delikatnie oderwać papier na którym się ciasto piekło.
Do rondla wlać wodę i zagotować, zmniejszyć ogień, a na garnku ustawić miskę tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Do miski wsypać kawałki czekolady i czekać, aż się rozpuszczą, wystudzić. W tym czasie ubić śmietanę, dodając pod koniec cukier waniliowy i podzielić ją na dwie części w dwóch różnych miskach. Do jednej miski dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, rezerwując 4 łyżki do dekoracji. Wymieszać szybko lecz delikatnie. Powstały mus rozsmarować na bezowym cieście, zostawiając 1cm margines z każdej strony. Na mus czekoladowy wyłożyć białą bitą śmietanę, również rozsmarować.
Tak przygotowane ciasto ułożyć dłuższym bokiem do siebie i pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w rulon. Przy zwijaniu ciasto może popękać, nie należy się tym jednak przejmować - jak mówi autorka przepisu "jest to całkiem normalne".
Ułożyć roladę złączeniem na spodzie i wierzch polać zarezerwowaną czekoladą. Przełożyć całość na podłużny talerz i schłodzić w lodówce. Wyjąć 15 minut przed podaniem.

Weekendowa Piekarnia #27 - niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny
Przepis cytuję za Liską:
Niemiecki wiejski chleb żytnio-pszenny
Czas przygotowania:
12-24 godziny wcześniej: odświeżenie zakwasu
8-14 minut: zagniatanie
10 minut: odpoczywanie chleba
2-2,5 godziny pierwsze wyrastanie
1-1,5 godziny: drugie wyrastanie
40 minut: pieczenie
100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
350 g (1,5 szklanki) wody
5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant (ja użyłam świeżych)
350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej (użylam typ 720)
130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej (użyłam typ 650)
20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego (dałam kumin)
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego (nie dałam - brak :()
1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
Do posypania: otręby żytnie
12-24 godzin wcześniej należy odświeżyć zakwas. Można to zrobić używając 2 łyżek zakwasu i równych części mąki żytniej chlebowej i wody. Tak, by całość wyniosła 100 g. Można też po prostu dokarmić zakwas dowolnym sposobem.
Następnego dnia:
Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.
Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany d spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.
Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zachowuje świeżość przez kilka dni.