środa, 22 kwietnia 2009

Chleb staropolski według Liski


Chleb bardzo smaczny, ładnie rośnie, mało pracochłonny - wymarzony dla zapracowanych..
Oryginany przepis tu. Poniżej cytuję:

Chleb staropolski

Biga
3 g suszonych drożdży instant dr Oetkera (czyli 1/2 op) (lub 6 g świeżych) - dałam świeże
150 ml ciepłej wody
150 g mąki pszennej

wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Zwykle zajmuje to 1/2 - 2 h. Można postawić na kaloryferze, wówczas proces ten nastąpi b. szybko.

Następnie dodać:
50 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
280 g zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej
1 łyżka oliwy
opcjonalnie: nasiona słonecznika lub inne

Wyrobić mikserem lub łyżką. Niezbyt długo. Wystarczy tylko, że składniki dokładnie się połączą.
Keksówkę o długości 18 cm wysmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np na kaloryfer).
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C.
Po ok. 1 h ciasto powinno wypełnić całą blaszkę. Jeszcze raz posmarować wierzch oliwą. Można posypać makiem lub solą.
Wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą. Piec 10 min.
Zmniejszyć temp. do 190 st C. Piec kolejne 40-45 minut.
10 minut przed końcem pieczenia należy chleb wyjąć z formy i dopiekać bez niej.
Ostudzić i dopiero wówczas kroić.

3 komentarze:

  1. Ale dziurasty! :) Czy ja juz pisalam ze sie bardzo ciesze na ten blog??:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziurasty, ale pyszny (jeszcze dzisiaj - a był pieczony przedwczoraj)...

    OdpowiedzUsuń
  3. piekny ten bochenek. Domowe chlebki najlepsze

    OdpowiedzUsuń