czwartek, 23 kwietnia 2009

Fińskie naleśniki z piekarnika


Zrobiłam je pierwszy raz od razu, po zobaczeniu tu...
Superszybki, superproste i bezwysiłkowe...

A to przepis:

600ml mleka
250g maki
2 jaja
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka miękkiego masła

tłuszcz, żeby wysmarować blachę

Włączyć piekarnik na 200°C, żeby się rozgrzał.
Wszystko ze sobą zmiksować.
Formę - blachę prostokątną z piekarnika - wysmarować margaryną do pieczenia (używałam Kasi), porzadnie ! Wylać całe ciasto na blachę i do pieca na 20-25 minut.


Do tego zmiksowałam domowy dżem morelowy - aromatyczny i lekko kwaskowy...

Polecam - będziecie zaskoczeni...

5 komentarzy:

  1. Jakie urocze babelki :))))) Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krajobraz księżycowy :)
    I zaraz znikły...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudne :) A można wylać na papier do pieczenia? Czy się przyklei? No i co to znaczy porządnie wysmarować? ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że papier nie jest dobrym pomysłem..
    Ja dokładnie wyszorowałam moją blachę (mam emaliowaną), wytarłam i wysmarowałam dość grubą warstwą masła. I ta nie odchodziły same, trzeba było je lekko oddzielać łopatką, ale myślę, że od papieru nie odeszłyby...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń