piątek, 24 kwietnia 2009

Zupa cebulowa


Do tej pory robiłam jasną, często miksowaną, czasem z białym winem, zawsze z serem lub z grzankami.
Ta jest inna, niemniej pyszna...

Przepis stąd...

SKŁADNIKI:
około 8 porcji

1 kg cebuli
2 litry bulionu - użyłam rosół warzywny z kostki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki cukru
szczypta kminku - nie dałam, chociaż lubię.. (inni nie bardzo..)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie na wolnym ogniu przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy cukier, mieszamy. Zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Na patelni robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto. Mieszając zupę dodajemy do niej zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz