sobota, 25 kwietnia 2009

Racuchy drożdżowe z rabarbarem, na słodko


Przepis Layli z CinCin.

Ja nie dałam wiórków kokosowych, ale poza tym wszystko tak samo.
Ciasto proste, do wymieszania łyżką.

Racuchy drożdżowe z rabarbarem, na słodko

Owoce:
ok 1/2 kg rabarbaru,truskawek,jabłek lub innych owoców,

Ciasto:
paczka wiórków kokosowych (niekoniecznie), 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3 dkg drożdży, 1 szkl. mleko 3 łyżeczki cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotować ciasto na racuchy. Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min.

Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło.

Rabarbar obrać, drobno pokroić i dodać wraz z kokosem do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na pare min. w ciepłe miejsce.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron rumiane placuszki -racuszki ;)

Przepis w ramach zabawy w Rabarbarowy Weekend.

2 komentarze: