środa, 22 kwietnia 2009

Mazurek daktylowy




Kolejny mazurek z bloga Dorotus:

Składniki na ciasto kruche:

* 35 dag mąki pszennej
* 50 g cukru pudru
* 20 dag masła
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 2 żółtka

Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - ja zrobiłam 3 małe okrągłe mazurki do święconki.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem.

Składniki na masę daktylową (lub z innych suszonych owoców):

* 1,5 szklanki suszonych daktyli
* 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
* 2 łyżki soku z cytryny
* pół szklanki wody

* do kwaskowych owoców np. żurawiny - można dodać cukru

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z owoców zrobi się pulpa. Zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.

Nam bardzo smakował - kruchy spód, nie za słodka, lekko kwaskowata góra...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz