wtorek, 21 kwietnia 2009

Chleb tostowy



Piekę go często - dzieci lubią kanapki z takiego chleba do szkoły. Wyrabiam w maszynie, piekę w piekarniku.

przepis Sylci z cincin-a:

2 1/2 szkl. maki chlebowej (650)
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
1 zoltko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (ja daję świeże)

Mąkę przesiać do miski.
Z drożdży,cukru, 2 łyżeczek mąki i 1/4 szkl. mleka zrobić rozczyn i odstawić na 10 minut.
Do mąki dodać sól,rozczyn, żółtko i resztę płynu, wyrabiać ciasto ok 10 minut. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.
Następnie, ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki i odstawić na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch chleba białkiem i posypać sezamem. Piec 30 minut w 200C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz