wtorek, 21 kwietnia 2009

Mazurek cygański

Mazurek robiony corocznie, nigdy się nie nudzi.
Zawsze robię go z podwójnej porcji.
Przepis z książki kucharskiej Kasi z 1996 roku - "Z Kasią ci się upiecze":




podaję proporcje na pojedynczą porcję:
  • 25 dkg mąki
  • 20 dkg Kasi (ja daję masło)
  • 5 jajek
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg migdałów
  • 10 dkg wypestkowanych daktyli
  • 10 dkg fig
  • 20 dkg rodzynek
  • 20 dkg włoskich orzechów
  • 10 dkg smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki przebrać, opłukać, odsączyć. Figi umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Daktyle pokroić, orzechy posiekać.

2. Kasię (masło) utrzeć na pianę, dalej ucierając dodawać stopniowo po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce przesianej mąki. Dodać oprószone mąką bakalie, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem pokroić na długie wąskie paski.

Ja smaruję mazurka czekoladą rozpuszczoną z kilkoma łyżkami śmietanki.
Dekorujemy wspólnie :)

3 komentarze:

  1. Polecam mój przepis na pyszny mazurek cygański. Spróbuj. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. w wykonaniu dodajesz po jednym żółtku,ale w składnikach nie podajesz ile tych żółtek ma być.Chciałabym w tym roku spróbować,bardzo proszę o uzupełnienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. poprawiłam - rzeczywiście brakowało jajek i cukru :)

    OdpowiedzUsuń