niedziela, 26 kwietnia 2009

Placek z rabarbarem wg. Alidab








Wszyscy piszą o tym cieście - musiałam spróbować...
Nie zawiodłam się - ciasto pyszne i zaskakujące - smakuje budyniowo, a nie wygląda...

Oryginał ze zdjęciami


Placek z rabarbarem

Dzień wcześniej pokroić rabarbar w kostkę, zasypać cukrem i zostawić co najmniej na 12 godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie odcedzić a na soku ugotowac budyń, nie dodając już cukru.

Do jeszcze ciepłego budyniu dodać rabarbar, wymieszać i nadzienie gotowe.
Następnie tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników i zarobić ciasto.
Podzielić na pół. Wylożyć jedna część do formy. Posypać bułką tartą, następnie dajemy rabarbar i na wierzch drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 160-180 C przez ok. 50 min.(podobnie jak szarlotkę).
Czas i temp. pieczenia zalezy od piekarnika - ja piekę na termoobiegu w temp. ok 160 C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Placek upieczony w ramach Rabarbarowego Weekendu.

5 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. A wygląda pięknie :) Tęsknię już za ciastami ze świeżymi owocami. To ja na spróbowanie taki jeden kwadracik.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :)! Musi być pyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze :)
    Ja też najbardziej lubię ciasta ze świeżymi owocami..
    Chociaż rabarbar nie jest owocem, ale jest tak traktowany...

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę podać skład tego ciasta

    OdpowiedzUsuń