niedziela, 26 kwietnia 2009

Młoda kapusta zasmażana



To też potrawa w ramach Rabarbarowego Tygodnia (wbrew pozorom)...
A dlaczego - bo kapustę zakwaszam rabarbarem - wtedy kapusta jest delikatnie kwaskowa, do tego świeży koperek - czego chcieć więcej ?



Młoda kapusta zasmażana

1 główka młodej kapusty
2-3 łodygi rabarbaru
pęczek koperku
1/4 kostki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku

Kapustę gotujemy 15-20 minut z masłem i niewielka ilością wody.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy jeszcze  tylko tyle, żeby rabarbar sie rozpadł.
Posolić, popieprzyć i "zaklepać" 1 łyżką maki roztrzepana z odrobina wody.
Całośc jeszcze chwilę pogotować, można dodać łyżeczkę cukru, jeżeli będzie za kwaśne...

Smacznego :)



Przepis w ramach Rabarbarowego Weekendu.

2 komentarze: