środa, 29 kwietnia 2009

Torta quarto quarti


Przepis pochodzi stąd.

Ciasto pyszne, wilgotne, dodatek dżemu przełamuje czekoladowy smak.

Torta quarto quarti

Składniki na ciasto (można dać inną ilość składników zachowując przy tym proporcję 4:4):

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 4 jajka (czyli 200g)
  • 2 łyżki kakao

Składniki na wierzch:

  • dżem (dałam miksowany morelowy, ale za pierwszym razem była czarna porzeczka - też pyszne)
  • 100g czekolady
  • kilka łyżek kremówki (można zastąpić mlekiem)
  • 20g masła


Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wbić pojedyńczo jajka, cały czas miksując. Dodać kakao. Piec w temperaturze 170 - 180° C przez 35-40 min. Czekoladę rozpuścić (można w kąpieli wodnej) z kremówką, dodać masło. Upieczone ciasto posmarować dżemem i polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz