wtorek, 28 kwietnia 2009

Litwa: litewskie grzanki, pyszna przekąska

Po raz pierwszy zetknęłam się z tym będąc w listopadzie w Łodzi (później również w marcu w Tallinie), w czasie tzw.International Evening. Przygotowane przez 2 Litwinki miło zaskoczyło wszystkich obecnych.
Znalazłszy starszawy, ale jeszcze nie zupełnie zeschnięty stary chleb przypomniał mi się ten przysmak, co pokusiło mnie, żeby wpisać w google hasło "litewskie grzanki"
Przepis pochodzi z Dziennika (link) , zmieniłabym w nim jedynie ilość czosnku - w orginale smak był bardziej ostry.

Uwaga! Danie bardzo tłuste i kaloryczne (niestety)

pół bochenka ciemnego chleba żytniego, najlepiej z dodatkiem kminku

150 gram tartego sera żółtego

4 łyżki majonezu

ząbek czosnku

sól

olej (ewentualnie smalec)

Kromki chleba pokrój w słupki. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju lub smalcu. W rondelku wymieszaj tarty ser z majonezem, dopraw solą i wyciśnij ząbek czosnku. Podgrzewaj wszystko cały czas energicznie mieszając mątewką aż ser połączy się z majonezem w gładką masę. Polej nią gorące grzanki. Podawaj natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz