środa, 29 kwietnia 2009

Austria: Zupa pomidorowa



Przepis znalazłam tutaj: http://www.tourmycountry.com/austria/tomatosoup.htm


Składniki (4 porcje - ja zrobiłam podwójnie):

1 cebula
1 marchewka
1 mały pęczek pietruszki
50 gram boczku wędzonego
1 łyżeczka masła
około 400 g pomidorów - dałam puszkę
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki cukru
125 mL śmietanki
posiekany szczypiorek

Pokroić cebulę, marchew, pietruszkę i usmażyć na maśle, do lekkiego przyrumienienia. Dodać posiekane pomidory lub pomidory z puszki, dolać 1 l wody z solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotować przez pół godziny, na koniec całość zmiksować. Dodać trochę cukru i śmietanki. Pociąć boczek i przysmażyć na chrupiąco (można dodać papryczkę Chilli dla zaostrzenia smaku). Nalać zupy na talerz i ozdobić kleksem śmietanki. Posypać grzankami i boczkiem, a na koniec szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz