czwartek, 30 kwietnia 2009

Austria: rolada biszkoptowa z dżemem morelowym


Przepis znaleziony tutaj:
http://www.tourmycountry.com/austria/biscuitdough.htm

Rolada pyszna, pachnąca morelami, smakuje trochę, jak biszkoptowy omlet z dżemem...

Składniki:

4 jajka
100 g cukru
60 g mąki
1 saszetka z cukrem waniliowym
łyżeczka tartej skórki cytrynowej
dżem (morelowy, malinowy albo z czarnej porzeczki) - ja dałam morelowy zmiksowany z kieliszkiem likieru morelowego


Utrzeć do białości żółtka z połową cukru i startej skórki cytrynowej. Ubić białkaze szczyptą soli, jak już piana jest ubita - dosypywać powoli cukier z cukrem waniliowym cały czas miksując. Pianę z białek wymieszać z masą żółtkową. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto na grubość około jednego centymetra (max. 1 palec).

Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i upiec ciasto (5 do 10 minut). W międzyczasie przygotować czystą ściereczkę, na którą można wyłożyć ciasto zaraz po upieczeniu. Zmiksować ciepły dżem (dodać trochę rumu, w razie potrzeby - jadałam likier morelowy), wyłożyć na ciasto i zrolować dosyć ciasno ciasto to ściśle. Na koniec posypać grubą warstwą cukru pudru.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Piękna :). Uwielbiam dżem morelowy, więc rolada musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też...
    A w ogrodzie będę miała (jeżeli dobrze pójdzie) pierwsze morele z własnego drzewka ....

    OdpowiedzUsuń