wtorek, 28 kwietnia 2009

Austria: starowiedeńska tarta serowa



Przepis stąd: http://www.tourmycountry.com/austria/altwienertopfentorte.htm

Tarta to właściwie bardzo wilgotny i aromatyczny sernik...

Wiedeńska tarta serowa

Składniki:

120 g masła
120 g cukru pudru
4 jajka
120 g mielonych orzechów (np. migdałów) - ja dałam migdały
120 g twarogu - dałam pół na pół twarożek homogenizowany lekko odcedzony i twaróg z wiaderka
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
trochę startej skórki cytrynowej - dałam cała z 1 małej cytryny

Przygotowanie:

Wymieszać masło, cukier(ja tu dałam połowę) i żółtka do momentu spienienia. Dodać przyprawy, orzechy i twarożek. Ubić jaj białka ze szczyptą soli aż sztywne (w tym momencie dodałam drugą połowe cukru) i wymieszać je z ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać okruchami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza, piec około 45 minut.
Zostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. O moja Babcia (Mama Mamy) piekla cos bardzo podobnego! Nie wiem czy skladniki byly dokladnie te same, ale wygladaja bardzo podobnie :) Niesamowite jak te przepisy sie rozwijaja i wedruja po swiecie :)

    OdpowiedzUsuń