poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Drożdżowy warkocz z serem


Warkocz robiłam po świętach Bożego Narodzenia, ale dopiero teraz mogę go wpisać...
Do nadzienia użyłam resztę maku z makowców oraz nadzienie serowe z tego przepisu.
Ciasto pyszne, lekkie, bezproblemowe.

Przepis Bajaderki:

Drożdżowy warkocz z serem

Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w kształcie warkocza i wypełnione słodkim nadzieniem z twarożku.

Ciasto:
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Nadzienie:
250g twarożku
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto:
Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników wymieszać (można użyć miksera), dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoją objętość).

Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypana mąką stolnicę, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 20cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35-40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione. Wystudzić na drucianej siateczce.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam drożdzowkim z serem wiec taki warkocz jest dla mnie wprost idealny

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepyszny - wilgotny i puszysty ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie :) Pięknie wypieczony kusi nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń