poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Weekendowa Cukiernia #2 - Bezowo-orzechowa rolada z czekoladą i bitą śmietaną

Wyszła pyszna rolada z musem czekoladowym, a dodatkowo problem z nadmiarem białek zmniejsza się (powoli)...

Cytuję przepis za Tatter:

Bezowo-orzechowa rolada z czekoladą i bitą śmietaną

200g gorzkiej czekolady (75%), połamanej na małe kawałki
110g łuskanych orzechów laskowych
4 duże białka
225g złotego drobnego cukru
570ml śmietanki kremówki lub double cream
1 łyżka cukru waniliowego

blacha o wymiarach 25x 35cm i 2cm głębokości
blacha do prażenia orzechów
papier do pieczenia/pergamin

Na początek należy rozgrzać piec do 190C. Blachę na roladę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem tak, aby z każdej strony wystawało jeszcze 2.5cm.

Na inną blachę wysypać orzechy i wsunąć do gorącego pieca na najwyższą półkę. Prażyć ok. 8 minut. Wyjąć, wystudzić, po czym zmielić (tu trzeba uwazżać, aby proces ten nie trwał zbyt długo gdyż orzechy mogą puścić olej). W dużej, czystej misce ubić białka na "soft peaks" (wyjęta trzepaczka pozostawi po sobie wzniesienia z czubkami, które mają lekko zawijać się w dół) i stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie, pomagając sobie metalową łyżką, należy ciętymi ruchami wmieszać do masy bezowej zmielone orzechy laskowe, a potem rozprowadzić masę w przygotowanej blaszce. Piec na środkowej półce ok. 20 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić w blaszce. Przygotować kolejny arkusz papieru, odrobinę większy od powierzchni ciasta. Wyłożyć na niego wystudzoną roladę i delikatnie oderwać papier na którym się ciasto piekło.

Do rondla wlać wodę i zagotować, zmniejszyć ogień, a na garnku ustawić miskę tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Do miski wsypać kawałki czekolady i czekać, aż się rozpuszczą, wystudzić. W tym czasie ubić śmietanę, dodając pod koniec cukier waniliowy i podzielić ją na dwie części w dwóch różnych miskach. Do jednej miski dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę, rezerwując 4 łyżki do dekoracji. Wymieszać szybko lecz delikatnie. Powstały mus rozsmarować na bezowym cieście, zostawiając 1cm margines z każdej strony. Na mus czekoladowy wyłożyć białą bitą śmietanę, również rozsmarować.

Tak przygotowane ciasto ułożyć dłuższym bokiem do siebie i pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w rulon. Przy zwijaniu ciasto może popękać, nie należy się tym jednak przejmować - jak mówi autorka przepisu "jest to całkiem normalne".

Ułożyć roladę złączeniem na spodzie i wierzch polać zarezerwowaną czekoladą. Przełożyć całość na podłużny talerz i schłodzić w lodówce. Wyjąć 15 minut przed podaniem.


4 komentarze:

  1. Joanno, a i roladę upiekłaś ! Piękna! Prawda ,że jest łatwa a bardzo pyszna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka sliczna! :) Dziekuje ze sie przylaczylas Joanno :)
    Polka

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :)
    Wygladza rzeczywiście super, ale ta czekolada na wioerzchu jest za twarda...
    Następnym razem albo rozpuszczę ją ze śmietaną, albo poleję ażurowo - dla ozdoby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PS
    Bardzo sie ciesze, ze Twoj blog powstal, bo mnie Cin Cin przerasta i nie umiem go ogarnac :)

    OdpowiedzUsuń