poniedziałek, 20 kwietnia 2009

Pierś z kurczaka z pomarańczami

Chcąc zużyć materiały zastane w lodówce siostry na obiad wpadłam na pomysł kurczaka z pomarańczami. Wpisałam w google i zrobiłam wg przepisu z Czarnej Oliwki. Kurczak wyszedł super, mięciutki i smaczny, chociaż trochę mi rozmaryn nie pasował. Cytuję z małymi poprawkami :P

Składniki:
3 piersi kurczaka, (ja dałam jedną podwójną)
3 pomarańcze (jeśli duże, jeśli są mniejsze, to ,

1/2 śmietany (wiejska),
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa cała, rozmaryn suszony,
masło.


Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Obrać pomarańcze, następnie z jednej wycisnąć sok i dodać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki. Z dwóch pozostałych pomarańczy oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnie. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach rozmarynu i wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo, żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał).

Oryginalny przepis pod tym adresem:
Czarna Oliwka - Piersi z kurczaka w pomarańczach

1 komentarz:

  1. Zrobiłam. Specjalnie do tego kurczaka nabyłam drogą kupna gałkę muszkatołową (nie miałam za to rozmarynu, ale zdesperowana dałam tymianek i też było dobrze :)).
    Tak przygotowana pierś jest po prostu pyszna! Ostatnio mam melodię na pomarańcze, i wszystko z ich dodatkiem bardzo mi smakuje. Ta słodycz idealnie się tu wkomponowała.

    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń