Oczywiście rewelacyjne :)
Miękkie, wilgotne, aromatyczne...
Mi wyszło 18 muffinek.
Muffiny dyniowe z rodzynkami
Pachnące cynamonem i jesienią, bardzo mięciutkie i pyszne!
1/2 kostki rozpuszczonego masła
3/4 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki maślanki
2 jajka
3 łyżki melasy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki maki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczka zmielonych goździkow
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki rodzynków - dałam żurawinę
3/4 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, foremki na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Przesiać suche składniki do dużej miski, dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Lekko przestudzone masło wymieszać z puree dyniowym, maślanką, jajkami, melasa i ekstraktem waniliowym, wlac do miski z suchymi skladnikami i lekko wymieszać tylko do momentu kiedy obie masy są połączone - nie dłuzej, bo muffiny będą gumiaste i twarde.
Przełożyć masę do foremek (można je dodatkowo posypać mieszanką 2 łyżek cukru, 2 łyżek posiekanych orzechów i 1/4 łyżeczki cynamonu) i piec okolo 20-25 minut - najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, powinien byc suchy.
Podawać cieple lub w temperaturze pokojowej.
Pachnące cynamonem i jesienią, bardzo mięciutkie i pyszne!
1/2 kostki rozpuszczonego masła
3/4 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki maślanki
2 jajka
3 łyżki melasy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki maki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczka zmielonych goździkow
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki rodzynków - dałam żurawinę
3/4 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C, foremki na muffiny posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Przesiać suche składniki do dużej miski, dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Lekko przestudzone masło wymieszać z puree dyniowym, maślanką, jajkami, melasa i ekstraktem waniliowym, wlac do miski z suchymi skladnikami i lekko wymieszać tylko do momentu kiedy obie masy są połączone - nie dłuzej, bo muffiny będą gumiaste i twarde.
Przełożyć masę do foremek (można je dodatkowo posypać mieszanką 2 łyżek cukru, 2 łyżek posiekanych orzechów i 1/4 łyżeczki cynamonu) i piec okolo 20-25 minut - najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, powinien byc suchy.
Podawać cieple lub w temperaturze pokojowej.
Wyglądają świetnie:)Napewno były pyszne:)
OdpowiedzUsuń