Kurczak wyszedł pyszny, ale tylko te cieńsze kawałki.
Grubsze zrobiły się gumowate.
Nie mam dobrego zdjęcia, bo córka testowała stary obiektyw :(
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki
1 jajko + 2 łyżki mleka
panierka
1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)
0,5 szklanki bułki tartej
1 łyzeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
2 łyzeczki przyprawy do grilla
odrobina oleju
Piersi myjemy i kroimy na paluchy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC.
Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w malakserze lub rozkruszamy gold flakes w woreczku, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Każdy paluch z kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jaju wymieszanym z mlekiem i na końcu w pysznej kruszonce. Układamy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Najlepiej smakują z musztardą lub sosem czosnkowym! Smacznego!
My jedliśmy z sosem czosnkowym z domowego majonezu, ryżem i surówką z kapusty :)
nie zauważyłam wcześniej, że już zrobiłaś, nie wiem czemu zrobiły się gumowate, moje były mięciutkie :)
OdpowiedzUsuń