Pierwszy raz robiłam taki kalafior jeszcze w liceum.
Od tej pory zagościł na stałe w naszym menu.
Składniki:
duży kalafior podzielony na różyczki, ugotowany al dente
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
mleko
sok z pół cytryny
gałka muszkatołowa
1 żółtko
serek topiony śmietankowy
sól, biały pieprz, cukier
żółty ser
resztki wędlin, resztki warzyw - groszek, kukurydza
Kalafior rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wędliną i innymi śmieciami.
W garnuszku rozgrzać masło, podsypać mąką, dolewać po trochu mleko, cały czas roztrzepując, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia, dodać żółtko, serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, cukrem i gałką.
Polać kalafior sosem, posypać serem, zapiec w piekarniku przez pół godziny.
Kalafior i fasolka szparogowa to chyab moje najulubieńsze warzywa ,ale taką zapiekanke pierwszy raz widze ,a ta skórka taka chrupiąca wyglada , mniam
OdpowiedzUsuń