Wypróbowuję wszystkie lody bez jajek.
Te są pyszne, ale w małych ilościach - wyszły strasznie słodkie.
Bardzo się zdziwiłam, że te lody nie zamarzają na kamień, nawet po dłuższym pobycie w zamrażalniku.
Lody polecam do wypróbowania :)
Składniki na lekko ponad 1 litr lodów:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)
- pół szklanki mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka likieru kawowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance mleka
- 1 chałwa o dowolnym smaku (100 g)
Wszystkie składniki oprócz chałwy zmiksować na gładką masę (można podgrzać, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć). Schłodzić w lodówce - składniki powinny być lodowato zimne.
Wszystko przelać do maszyny do lodów, dodać pokruszoną chałwę i dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do lodów.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, wymieszać z chałwą i przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką, by nie wytworzyły się kryształki lodu.
Smacznego :)
Lody, lody dla ochłody..ale zimno już ! ;) hihi. Nigdy nie próbowałam lodów z chałwą, bardzo fajne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja tam lody lubię nawet zimą, chałwa to nie mój ulubiony składnik, ale wokół mnie znalazłabym z 4 osoby, który byłyby zachwycone :)
OdpowiedzUsuńO też je kiedyś robiłam ;) Są pyszne, ale rzeczywiście słodkie. Na stępnym razem dodam niesłodzone mleko
OdpowiedzUsuń