A na niej mnóstwo informacji, przepisów do wykorzystania.
Od razu zabrałam się do roboty:)
Racuchy jabłeczno miodowe
Składniki (na ok 30 szt)
-
4 duże jajka
-
ok. 1 szklanka mąki macowej lub zwykłej mąki (białej lub razowej)
-
1-2 łyżki płatków żytnich - dałam owsiane
-
1-2 łyżki rodzynek - nie dałam
-
1 szklanka jabłek (pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce, razem ze skórką!)
-
2- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
-
1 łyżka stopionego masła
-
1-3 łyżki miodu (lub cukru)
-
½ łyżeczki cukru waniliowego
-
1 - 2 łyżeczki mielonego cynamonu
-
szczypta soli
-
¼ kg sera białego zmielonego lub sera typu ricotta (opcjonalnie)
-
oliwa/olej lub masło- do smażenia
Oddziel białka jajek od żółtek, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj żółtka i ubijaj ok 2 min, dodaj miodu/cukru oraz cukru waniliowego i ubijaj kolejne 1-2 minuty. Dodaj jabłka i resztę składników- masa powinna być nieco rzadsza niż tradycyjne ciasto drożdżowe na racuchy.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy/oleju. Nakładaj racuchy łyżką stołową i smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu racuchy powinny być dość delikatne, “rozpływać się w ustach”, jeśli są zbyt ciężkie to znaczy, że dodałeś/-aś za dużo mąki w stosunku do reszty składników. Ciasto należy rozrzedzić jogurtem lub stopionym masłem. Jeśli jest zbyt delikatne i rozrywa się należy zagęścić mąką.
Podawaj same bądź posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną (na chłodno), jogurtem/kefirem (na lekko ciepło), lub polane sosem miodowo-jabłecznym lub syropem miodowo-karmelowym.
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuń