Gospodynią kolejnej [zaległej] WP była Oliwka.
Zaproponowała 2 wypieki.
Jednym z nich jest 
Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką
/przepis znaleziony u Komarki
Zaczyn:
20 g + 2 łyżki zakwasu (żytniego lub pszennego)
70 g maki pszennej o dużej zawartości białka
ok. 40 g wody
Ciasto właściwe:
130 g zaczynu
440 g mąki pszennej
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki oliwek (opcjonalnie) 
garść czarnuszki (opcjonalnie) 
Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj dokładnie łyżką. Miskę przykryj  folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 12 godzin (najlepiej na  noc).
W dniu wypieku mąkę na ciasto właściwe wymieszaj i odstaw na 20 minut.  Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, dodając stopniowo cukier,  sól i oliwę. Kiedy będzie lśniące i gładkie, uformuj kulę i włóż ją do  nasmarowanej oliwą miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny,  w tym czasie mniej więcej co godzinę odgazowując ciasto (przebijając  kulę i lekko wygniatając ciasto za każdym razem).
Kiedy ciasto przyrośnie mniej więcej dwukrotnie, jeszcze raz je zagnieć,  dodając oliwki i czarnuszkę; uformuj okrągły bochenek (co nie jest  łatwe, bo ciasto jest dość luźne). Ułóż go w wysmarowanej olejem lub  wyłożonej pergaminem formie keksowej albo tortownicy. Formę szczelnie  owiń folią spożywczą i odstaw, aż co najmniej trzykrotnie powiększy  swoją objętość (musi podchodzić do krawędzi formy).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj oliwą i posyp dodatkowo czarnuszką.
Piecz około 40 minut.







Great bread!
OdpowiedzUsuńHappy Sunday,
Bardzo lubię dodatek czarnuszki. Dla mnie ma wyjątkowy smak, taki inny, niecodzienny. Przepięknie pachnie,a na upieczonym chlebie smakuje obłędnie.
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńskuszę się... może kiedyś się odważę...
Mam nadzieję, że chlebek smakował. :)
OdpowiedzUsuń