Ja zrobiłam inną polewę - podobną do tej z sernika cytrynowego Joanny.
Sernik pyszny, delikatny, lekko kwaskowy i baaardzo pomarańczowy.
Sernik pomarańczowy wg M. Roux
Robiłam spód ciasteczkowo - migdałowy tylko na dnie - podobnie jak Joanna. Piekłam gazetowo 13 minut w 250 stopniach i 70 w 160 stopniach. Zostawiłam go też do wystudzenia w półotwartym piekarniku na jakieś piętnaście, dwadzieścia minut. Piekłam w tortownicy 20 cm.
Składniki na spód:
100g ciasteczek holenderskich
50g płatków migdałowych
60g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową: 500 g sera śmietankowego Delfiko w pokojowej temperaturze 200 g twarogu trzykrotnie mielonego o zawart. 5% tłuszczu 5 małych jajek (w oryginale 4 duże) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18% - ja dałam 100g gęstej 30% i 50g 16% 170 g drobnego cukru 4 niezbyt duże soczyste pomarańcze bez pestek
Składniki na polewę:
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Sery wymieszałam łyżką z cukrem i śmietaną, dodałam po jednym jajku, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Skórkę ocierałam tarką cytrusową microplane, więc była bardzo drobna i delikatna jak mączka. Ja otarłam skórkę nożykiem do skórek - wyszły dosyć długie paski, całość zmiksowałam w malakserze. Wylałam na podpieczony i ostudzony spód ciasteczkowo- migdałowy. Po upieczeniu ostudziłam i wstawiłam do lodówki pod przykryciem. Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki oprócz masła i śmietany, zmiksować, podgrzewać na małym gazie do lekkiego zgęstnienia. Do gorącej masy wmieszać masło i śmietankę, całość odstawić do wystudzenia. Zimny sernik polać zimną polewą, wstawić do lodówki i odczekać jeszcze przynajmniej 2 godziny.
|
Mniam! Choć jadłem sernik w Święta to narobiłaś mi znowu smaka;-)
OdpowiedzUsuńChciałam napisać dokładnie to samo co Grumko:)
OdpowiedzUsuńTaki serniczek to z pewnością same pyszności!
OdpowiedzUsuńOj , ja też bym zjadla z chęcią. Mniam
OdpowiedzUsuńo raju, koniecznie do wypróbowania, uwielbiam wszystko, absolutnie wszystko co pomarańczowe:D
OdpowiedzUsuńPyszny z pomaranczami ach moge sobie jedynie wyobrazic ten smak :
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, zwłaszcza przez ten sos. Kurczę, tyle serników do wypróbowania... najpierw jednak caffe latte.
OdpowiedzUsuń